2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Révbe ér a Vadász patak ügye Szikszón

Szikszón és a környező településeken élők számára létfontosságú, hogy a Vadász patak medre olyan átfolyású legyen, hogy áthaladhasson rajta a lezúduló csapadék. A 2010-es nagy árvíz  szörnyűségei még elevenen élnek az emberekben,  ezért is aggódnak  a szikszóiak a patak jelenlegi állapota miatt.

Takács Lászlóné Szikszó alpolgármestere arról beszélt, réve érni látszik a meder takarításának a sorsa. A Vadász patak fenntartásának az ügyei az Észak- magyarországi  Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság  feladatai közé tartozik.  A 2010-es nagy árvíz többek között azért is okozott olyan nagy pusztítást Szikszón, mert a védművek alacsonyak voltak és a meder sem volt karbantartott. Négy évvel ezelőtt egy pályázat  segítséggel megépült a megerősített és magasított gát, és utoljára akkor kotorták ki a patakmedret is.

Szikszó Önkormányzata, a lakosság, a civilek is megfogalmazták az aggályaikat a jelenlegi helyzet láttán- mondja az alpolgármester asszony-  A meder iszapos, gyomos, bedőlt fák akadályozzák a víz lefolyását. Hónapok óta levelezünk már a szervezet   igazgatójával és szakemberivel , és már az elmúlt időszakban elfogyott a türelmünk. Már kilátásba helyeztünk egy polgári elégedetlenségi megmozdulást is, a Vadász Patak vashídjának- amelyen a 3-as út megy át- forgalomlassító demonstrációját. Az elmúlt napokban azonban  sikerült megállapodásra jutnia  Szikszó Önkormányzatának a vízművek szakemberével.  Az Észak- magyarországi  Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság  az idén ősszel elvégzi a meder kotrását, takarítását. A gyomosodás elleni vegyszeres kezelésre pedig jövő tavasszal kerül sor.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek