2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Projektzárás a görögkatolikus cigány szakkollégiumban

LEZÁRULT A GÖRÖGKATOLIKUS CIGÁNY SZAKKOLLÉGIUM „HIT ÉS KÖZÖSSÉG” CÍMŰ PROJEKTJE A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK MŰKÖDTETÉSÉRE
A miskolci Görögkatolikus Egyetemi és Főiskolai Kollégium, Cigány Szakkollégium  európai uniós projektet bonyolított le a Roma szakkollégiumok támogatása című pályázati konstrukció keretében. Az elnyert 192.332.670 Ft-os támogatásból 2013. február 1. – 2015. október 31. között megvalósult a miskolci szakkollégium fejlesztése, a roma és nem roma, hátrányos helyzetű fiatalok segítése egyetemi tanulmányaikban.
Az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában megvalósított pályázat alapvető célkitűzése az volt, hogy roma szakkollégium hozzájáruljon a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató cigány értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.
A program közvetlen célcsoportja a Miskolci Egyetem azon nappali tagozatos hallgatói voltak, akik felvételt nyertek a szakkollégiumba. A közvetett célcsoport pedig azon középiskolai tanulókból állt, akik az elkövetkezendő évek egyetemi hallgatói lesznek, amihez csupán tájékoztatásukra, ösztönzésükre, bátorításukra van szükség, valamint arra, hogy a szakkollégium diákjai saját tapasztalataikkal megerősítsék bennük a továbbtanulás fontosságát.
Szakkollégistáinkat változatos programokkal segítettük a diploma megszerzésében a mindennapi életben történő eligazodásban is. Ezekhez tartoztak a moduláris képzéseink (kulturális, közismereti és spirituális modul), idegennyelvi képzésünk, a mentorprogram, a kötelező közösségi szolgálat, tudományos rendezvényeink és közösségi programjaink, valamint a korrepetálások, magánórák és a tehetségsegítő tanácsadás. Annak érdekében, hogy a lehető legalkalmasabb jelölteket válaszuk ki a szakkollégium tagjainak, továbbfejlesztettük felvételi eljárásunkat is, amely kibővült egy pszichológusi képalkotással, több közösségépítő és személyiség-felmérő teszttel és foglalkozással. A közvetlen célcsoport támogatásain kívül intézményünk nagy hangsúlyt fektetett a humánerőforrás és a szolgáltatások fejlesztésére is. Mentorképzéseink garantálták, hogy a programunkban közreműködő egyetemi oktatók értesüljenek a szakkollégium célkitűzéseiről, a hallgatókkal történő kommunikáció eszközeiről, elvárt módjáról. Bemutattuk számukra a kifejlesztett Online Tanulmányi Felület működését, amelynek egyik fő alkotóeleme az Egyéni Tanulmányi terv, mely segíti a hallgatókat jövőre vonatkozó rövid- és hosszú távú céljaik megfogalmazásában, haladásuk követésében.
A projekt összesen 40 tanuló számára adott lehetőséget a szakkollégiumban való részvételhez, a 33 hónap alatt 13 fő szerzett diplomát, 11 fő az egyetem kimeneti követelményének megfelelő nyelvvizsgát, és 10 fő vett részt a Tudományos Diákkör Konferenciákon, közülük hárman 1. díjat, egy fő pedig Esély-díjat nyert el. Indikátoraink jól példázzák, hogy a projekt elérte a célját, sok területen és igen hatékonyan tudta a Görögkatolikus Cigány Szakkollégium segíteni a hallgatókat egyetemi tanulmányaikban, és személyiségük fejlődésében is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek