2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Paneltűz után

Paneltűz után

Paneltűz utánAlig adakoznak

A közműveket helyreállították az augusztus 15-ei tragikus paneltűzben megsérült  miskolci bérházban, a lakók többsége visszaköltözött, azonban rengeteg a javítanivaló, s ki tudja hogyan teremtik elő a szükséges pénzt?


Magától adódónak tűnik, hogy majd a biztosító fizet. Igen ám, de nem volt mindenkinek biztosítása, akinek pedig van az is rájött már, hogy a biztosító nem úgy fizet, mint a közmondás szerinti katonatiszt. „Az egyik ilyen, a másik olyan, van köztük amelyik emberségesen viszonyul a problémához” – mondta egy idős lakos. Panaszkodnak sokan, hogy a megállapított összegből nem lehet rendbe tenni belőlről a lakást. Kívülről sem ártana, ahol megégett, sérült a szigetelés, valamint a tűz által érintett szinteken koromfekete lépcsőházzal, kitört ablakokkal is kellene valamit kezdeni. A MIK Zrt. elvégezte az aládúcolást, a közművek helyreállítását, hat családot üres városi ingatlanba költöztettek átmenetileg –  a 2 millió forintos számlát a város fizeti, a többit viszont a tulajdonosoknak kell előteremteni, mivel magán tulajdonban lévő épületről van szó. A födémet a Diamant Kft. térítésmentesen kicseréli, a továbbról pedig majd lakógyűlésen dönthetnek a tulajdonosok.

-Amennyiben a tűz keletkezésével kapcsolatban személyi felelősséget állapít meg a vizsgálat, akkor a lakás tulajdonosa (ha volt felelősségbiztosítása, akkor a biztosítója) anyagilag is felelős a károkozásért, perelhető. Más kérdés, hogy érvényesíthető is e? – jegyezte meg egy jónevű miskolci ügyvéd. Az önkormányzattól is gyors segélyt kaptak a károsultak – nem egyformán, s állításuk szerint nem mindenki. Továbbá gyűjtést is indítottak részükre. A miskolci önkormányzat külön számlát nyitott a károsultak javára, amelyen a város egymillió forintot helyezett el, az MSZP helyi képviselői is mellé tettek egymilliót.

 Mint Veres László városházi szóvivőtől megtudtuk az elmúlt két hétben 168 ezer forint érkezett magánszemélyektől, a legkisebb összeg 100 forint, a legnagyobb 10000 forint volt. Az Avaslift pedig díjmentesen csinálta meg a liftet a kiégett, elöntött lépcsőházban.

 

Paneltűz után

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek