2024. 05. 12. vasárnap

Pongrác
1 EUR 388 HUF
1 GBP 451 HUF

Jubileumi tanév kezdődött a Miskolci Egyetemen

Több tekintetben is kiemelkedő tanulmányi időszak kezdődött szeptember 5-én a Miskolci Egyetemen, amikor több mint négyezer új hallgatóval gazdagodva, ünnepi egyetemi szenátusi ülés keretében nyitották meg a 2009/2010-es tanévet az ország első  Felsőoktatási Minőségi Díjas egyetemén.

Nevezetes jubileumok emelték ki az ünnepek sorából a szombati tanévnyitót a Miskolci Egyetemen, mely ráadásként egy több tekintetben is kiemelkedő tanév kezdetét jelenti az észak-magyarországi régió meghatározó felsőoktatási intézményében.
275 éve ugyanis, hogy a jogelőd selmecbányai Akadémián, a világ első felsőfokú műszaki intézményében megkezdődött a tanítás, és 60 éve annak, hogy Miskolc városában megnyitotta kapuit a Nehézipari Műszaki Egyetem.
A 275. tanévnyitó és a miskolci lét 60. évfordulója tiszteletére az egyetem – többek között – egy kiáltással készült, olyan különlegességeket mutatva be, mint például az egyetem alapító okiratai, valamint az alapító uralkodó által előírt öt tankönyv korhű másolata, a selmeci Alma Mater ásványgyűjteményének néhány darabja vagy az 1898-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert földtani térkép. Az állandó kiállítás a főbejárati üvegcsarnokban minden érdeklődő előtt nyitva áll.

A jubileumi tanévnyitó egyébként a hagyományok szerint zajlott. A Miskolci Egyetem új hallgatóinak eskütétele után Káli Sándor polgármester jelképesen átadta a város kulcsát az egyetem első évfolyamos hallgatóinak.
A PhD doktorok avatása, habilitációs és más oklevelek mellett kitüntetéseket is átadtak: a Miskolci Egyetem Szenátusa tiszteletbeli doktori címet adományozott dr. Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank volt elnökének.
Megkezdődött hát a 2009/2010-es tanév, melyet több tekintetben is a várakozásokon felülinek ígérkezik. Nézzük mindjárt az adatokat: csaknem kétezerrel többen választották a Miskolci Egyetemet a 2009-es felvételi és pótfelvételi eljárás során, mint az előző évben – így több mint négyezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Miskolci Egyetemen.
Az intézmény lezárta napjainkra a Bologna-rendszerre való átállást. Megújult nyolc karunk és zeneművészeti intézetünk folyamatosan bővülő, korszerű, alap- és mesterképzéseit a munkaerőpiaci igényekhez igazítva hirdeti hallgatóinak.
Elindul a tanévben az egyetem eddigi legnagyobb, európai uniós forrásra is támaszkodó infrastrukturális beruházása is: egy több mint 6 milliárd forint értékű nagyprojekt indításának kapujában áll, mely részben építészeti beruházást, részben gépek, berendezések beszerzését teszi lehetővé. Olyan berendezésekét, melyek a műszaki képzések színvonalának emelése mellett a kutatást és a versenyszférát is szolgálják. Hiszen az egyetem a régió szolgálatában áll, s ennek erősítésére további fejlesztéseket tervez, nagy beruházásokban vesz részt. A Miskolci Egyetem 2008-2009-ben elnyert fejlesztési forrásainak összege meghaladja a 9 milliárd forintot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

125912
Kepes András a kétezres évek elején volt a lokálpatrióta „Vendégségben Miskolcon” programban a város vendége. Most, május 11-én azonban újra itt lesz …