2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

összeér a villamosprojekt és az integrált utastájékoztatás

Miskolc közösségi közlekedésének infrastrukturális fejlesztése az egész országban példaértékű. Az integrált utastájékoztatási és előnyben-részesítési rendszer megvalósítása 2014-ben vette kezdetét. Az autóbuszok fedélzeti vezérlő egységei beszerelésre kerültek, a központi telephelyen pedig teljes WIFI lefedettség épült, elősegítve a járművek és a szerverek közötti gyors adatforgalmat, amely 3G kapcsolattal valósul meg.

Folyamatos a valós idejű utastájékoztatás kialakítása azon LED kijelzők segítségével, amelyek több mint 100 helyszínen kerülnek ki a város busz- és villamosmegállóiba. Miskolc teljes villamos vonalán találkozhatunk már ezekkel az utastájékoztató eszközökkel, azonban a villamosmegállókban a valós idejű utastájékoztatás csak a megfelelő berendezések villamosokba szerelése után lesz elérhető. Folyamatban van az autóbusz megállóhelyek és az autóbusz végállomások LED-kijelzőkkel való felszerelése is, ezekben a megállókban viszont már most valós idejű a tájékoztatás, így az utasok pontosan nyomon tudják követni a járatok valós indulási, érkezési idejét.
Az új menetrend-tervező, szerkesztő szoftverek segítségével hamarosan elérhetővé válik a valós idejű SMS- és webszolgáltatás is, amellyel akár okostelefonon is könnyedén elérhetjük a menetrend szerint közlekedő járatok valós idejű érkezését.

Előnyben a villamos

A villamosok előnyben részesítése a teljes villamospálya hosszán és annak 16 jelzőlámpás kereszteződésében valósul meg, egy ún. intelligens fázissorrend módosítással. Ennek értelmében, ha a rendszer késést észlel a villamosok menetidejében, akkor elengedi a villamost úgy, hogy a közlekedés többi szereplője számára a lámpa pirosra vált, a villamos pedig zöld utat kap.
Ahhoz, hogy az integrált utastájékoztatás, és a villamosok előnyben részesítése megvalósuljon, az új Skoda villamosokban olyan fedélzeti egységekre van szükség, amelyek képesek lesznek vezérelni ezeket az utastájékoztató berendezéseket. A szükséges fedélzeti eszközök közbeszerzése lezárult, így azok beépítésének elkezdésével, az integrált utastájékoztatási rendszer összehangolásával, az 500 km próbakör teljesítése után, a hatósági vizsgák folyamatos lebonyolítása mellett várhatóan egy hónapon belül újabb Skoda villamosok állnak majd az utasok rendelkezésére. Ezek a villamosok az új rendszert már integráltan fogják használni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek