2024. 05. 17. péntek

Paszkál
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF

Óriási tömeg a barcikai augusztus 20-ai ünnepségen

Kazincbarcika – Ünnepi szabadtéri mise, rendhagyó kitüntetés átadás, kenyérszegés, örömkoncert és tűzijáték – ez a barcikai államalapítási ünnepnap rövid krónikája.

Hagyományosan a város Fő tere adott otthont az ünnepi eseményeknek: délelőtt 10 órától szabadtéri szentmisén vettek részt a város-és intézményvezetők, a képviselők, a testvérvárosi delegációk, és Kazincbarcika érdeklődő lakossága.

A Szent István-napi városi ünnepség este 7 órakor folytatódott.  Először a barcikai születésű Gerák Andrea népdalénekes és a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény közös műsora varázsolta el a közönséget, majd Szitka Péter polgármester köszöntötte az ünneplő tömeget. Beszédét követően megszegte a már korábban megszentelt új kenyeret, melyből mindenki kapott egy falatnyi kóstolót. Ezt követően – rendhagyó módon – Kazincbarcika Város Önkormányzata kitüntető címeinek átadása következett.  A jeles eseményen 6 testvérvárosi delegáció – Burgkirchen, Dimitrovgrád, Knurow, Nagyrőce, Nagyszentmiklós és Swidnica előljárói -, továbbá egy svájci kulturális küldöttség képviselői is részt vettek.

Az elismeréseket maga Szitka Péter polgármester, továbbá a két alpolgármester Klimon István és Sztupák Péter adták át.

Polgármesteri Elismerő Oklevél kitüntetésben hárman részesültek: Begov Ferencné, a Karitasz csoport vezetője; Gerák Andrásné, az Ideál Életmód Klub alapító tagja és Tompa István, a római katolikus egyházközség világi elnöke.
Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testülete Elismerő Plakettje kitüntetést kapott: dr. Czifra János ügyvéd, egykori önkormányzati képviselő; Kriston Nándor takarékszövetkezeti elnök-ügyvezető és Szentpéteri Sándorné bölcsődevezető.
2011. augusztus 20.-án ketten vehették át a város egyik legmagasabb rangú kitüntetését, a Pro Urbe Kazincbarcika elismerést: Balla Árpád pedagógus, tankönyvíró és Husi Józsefné gazdaságvezető.

Az este nívós szórakoztató programmal folytatódott: a Best of  Zenekar élő koncertjére sokan érkeztek a környező településekről is. A rádiós műsorvezetőkből álló csapat igazi örömzenét játszott; különleges poénokkal megfűszerezve az amúgy is nagyon jó hangulatú koncertet.  Az este tíz óra előtt kezdődő tűzijátékra soha nem látott tömeg gyűlt össze, a látványos fényjátékot egy fiatal barcikai zenész – Tátrai Gábor – saját szerzeményeiből összeállított élő szintetizátorjátéka kísérte.

 

 

Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevélben részesült:

 

  1. 1. Begov Ferencné, a Karitasz csoport vezetője

 

Begov Ferencné a Kazincbarcikai Karitasz csoport vezetője, aki időt, energiát, fáradtságot nem kímélve végzi hosszú évek óta ezt a tevékenységet.

Az elmúlt években a jelentős karitatív munkán túl egyre bővülő kulturális és közösségteremtő feladatot is magára vállal. Célja a legrászorultabb csoportok gondozása, a helyi közösség szolidaritásának erősítése, az egyetemes keresztény értékrend közvetítése.

  1. 2. Gerák Andrásné, az Ideál Életmód Klub alapító tagja

Gerák Andrásné az Ideál Életmód Klub alapító tagjaként kapcsolódott be a város közösségi életének szervezésébe.

Tevékenységével, javaslataival segíti elő a klub munkáját. 42 éve él Kazincbarcikán, fodrász szakmájából adódóan széles ismeretségi körrel rendelkezik. Az egészséges életmóddal kapcsolatos rendezvények lelkes szervezője. Több civil szerveződésnek is tagja, ahol szintén aktív közreműködőként tartják számon.

 

  1. 3. Tompa István, a római katolikus egyházközség világi elnöke

 

Tompa István a kazincbarcikai római katolikus egyházközség világi elnöke, kántor, „civilben” programozó.

Empatikus, új dolgokra nyitott, zenei tehetséggel és pedagógusi adottságokkal, nagyszerű szervezőkészséggel rendelkező személyiség, kitűnő csapatmunkás.

Orgonajátékában több alkalommal gyönyörködhettek a városlakók. Világi elnöki tisztségénél fogva a híd szerepét tölti be az egyház és a város között.

 

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testülete Elismerő Plakettje kitüntetésben részesült:

  1. 1. Dr. Czifra János ügyvéd

 

Dr. Czifra János 37 éve él a Kazincbarcikán, 4 ciklusban önkormányzati képviselőként képviselte, segítette a város és választókörzetének lakosságát. 2000-ben, mint magánszemély létrehozta a Felsőbarcikáért Alapítványt, azzal a céllal, hogy Felsőbarcika lakossága körében szervezze, fejlessze a kulturális és közösségi életet, ápolja a hagyományokat. A Táncsics Művelődési Ház megnyitásával megteremtették a közösségi összejövetelek színterét. Sokoldalúságára jellemző, hogy mint közírót is megismerhettük.

 

  1. 2. Kriston Nándor, a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője

 

Kriston Nándor 1974-től 1982-ig a NME Vegyipari Automatizálási Főiskolán tanított kémiát, vegyipari alapműveleteket és műanyag alkalmazás technikát. Ezután a Bánvölgye Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél üzemvezetőként, majd a Grafol Vegyipari Kft-nél ügyvezető igazgatóként dolgozott. 1987. január 1-jétől a Sajókaza és Vidéke Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója, majd 2003-tól a Sajóvölgye Takarékszövetkezet elnök ügyvezetője.

Kriston Nándor munkája során folyamatosan bekapcsolódott a város közéletébe. Dinamikusan fejlődő takarékszövetkezeti elnöki teendői mellett szívesen támogat kulturális, oktatási, sport és más művészeti rendezvényeket.

Többször segített nehéz helyzetben lévő tehetséges fiatal művészjelölteket, szívesen vesz részt támogatóként hagyományok teremtésében, ápolásában, szponzorálásában.

 

 

  1. 3. Szentpéteri Sándorné, a Szociális Szolgáltató Központ bölcsődevezetője

 

Szentpéteri Sándorné 41 éve dolgozik az ellátórendszerben különböző beosztásban 31 éve vezetőként. Humánus, energikus egyéniség, kiváló irányító, szervező és kapcsolatteremtő képességekkel rendelkezik.

Személyiségének köszönhetően a bölcsőde Kazincbarcika város elismert intézménye. Elméleti felkészültsége kimagasló gyakorlati és szakmai hozzáértéssel párosul.

Kazincbarcika Város Önkormányzata Képviselő-testülete „Pro Urbe Kazincbarcika” kitüntető díjban részesítette:

 

  1. 1. Balla Árpád pedagógus, tankönyvíró

 

Balla Árpád alkotó pedagógusként, tanulmányi felügyelőként, a művelődési osztály osztályvezetőjeként, tankönyvszerzőként azon fáradozott, hogy az oktatás hatékonysága, színvonala a lehető legmagasabb legyen.

Nevéhez fűződik a szaktantermi hálózat és oktatás kialakítása, fejlesztése, mely a 70-es, 80-as években országos hírnevet és elismerést hozott a városnak.

Számos országos pedagógiai tanácskozást szervezett Kazincbarcikán, ahol aktuális oktatáspolitikai kérdéseket vitattak meg neves szakemberek részvételével. Elméleti és gyakorlati munkáját az egész ország ismeri.

  1. 2. Husi Józsefné gazdaságvezető

 

Husi Józsefné az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ gazdaságvezetőjeként vonul nyugdíjba 2011-ben. A városban, a városért végzett 41 éves munkáját ismeri el ez a kitüntető díj. Hosszú pályafutása során dolgozott pénzintézetben és általános iskolai gondnokságon.

 

A Kazincbarcikai Sport Központ alapító munkatársaként nagy szerepet játszott a város sportlétesítményeinek fejlesztésében, rendezvények szervezésében, az intézmény arculatának kialakításában.

A kulturális és sportintézmény összevonása után a zavartalan működtetés feltételei szakmai tudásának köszönhetően voltak biztosítottak.

 

Képforrás: O Pont

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek