2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Orbán: Miskolc ma már a munkaerőt kereső vállalkozások városa

Miskolc ma már nem a munkanélküliek, hanem a munkaerőt kereső vállalkozások városa – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a város polgármesterével, Kriza Ákossal (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatón, miután áttekintették a megyeszékhely fejlesztéseit.

Időarányosan halad a Modern városok program Miskolcra vonatkozó része, jó esély van a végrehajtására – közölte a kormányfő, aki annak alkalmából tárgyalt a polgármesterrel a városházán, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Lillafüreden tartja kihelyezett ülését.
Orbán Viktor szerint a modern ipari várossá válás útján Miskolc jó ütemben halad. Megjegyezte, a pozitív oldalát nézi annak a jelenségnek is, hogy lassan munkaerőhiánnyal kell megküzdeni a városban.
A futó fejlesztések közül megemlítette a várfelújítást, a miskolctapolcai fürdő fejlesztését és az iparterület bővítését. Sürgette egyúttal, hogy a teljes városra kiterjedő kamerarendszer mihamarabb elkészüljön. Ismertette továbbá azt a kormánydöntést, amely az intermodális csomópont megépítésének 8 milliárd forintos támogatásáról szól.
Miskolcon „nagy potenciál” van, amit részben a város nagy népessége ad – mondta, majd ezzel kapcsolatban hozzátette: „azok az erőteljes fellépések, amelyek a város közrendjének, közbiztonságának megteremtése érdekében történtek, egyre inkább vonzóvá teszik a várost”, még ha ez olyan városi döntéseket is igényel, amelyek „emberi jogi és egyéb szervezetek érdeklődését és kritikáját” váltják ki. Ahhoz, hogy egy ekkora városban rend legyen, bizonyos lépéseket meg kell tenni, mert egyébként a nagy népesség inkább problémát okoz, semmint előnyt jelent – fogalmazott.
A kormányfő nagy lehetőségnek nevezte Miskolc ipari múltját is: a korábban ott dolgozó, képzett embereket, valamint a város egyetemét.
Orbán Viktort kérdezték az északkelet-magyarországi és kelet-lengyelországi iparvidék autópályán való összekötésére vonatkozó tervről is, amellyel kapcsolatban közölte: a kormány szerint tarthatók a Miskolc-Kassa közötti szakasz elkészülésére vonatkozó szoros határidők, ami fontos, mert e nélkül a magyar-szlovák szakasz nélkül nem lehet összekötni a magyar és a lengyel iparvidéket.
„Nem egyszerűen miskolci belügyről beszélünk, hanem egy regionális, stratégiai kérdésről, amely a magyar gazdaság jövőbeli sikerét alapvetően befolyásolja: össze kell kötnünk a lengyel iparvidéket a magyar északi iparvidékkel. Ehhez persze a mostani politikai és második világháború után kötött békeszerződések értelmében át kell haladnunk Szlovákián is. De (…) ebben az egész történetben a szlovákok teljesítettek a legjobban” – fejtette ki, kiemelve, hogy a szlovák fél jól halad az „ipartengely” létrehozásában.
Arra a kérdésre, hogy milyen újabb iparágak települhetnek Miskolcra, a miniszterelnök azt felelte: jelenleg is vannak az asztalon olyan gépjárműipari beruházások, amelyeknél két-három magyar város – köztük Miskolc – közül választanak a befektetők.
A sajtótájékoztatón – amelyen jelen volt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter is – Kriza Ákos jelezte, hogy a Magyar Közlönyben megjelentek az idénre tervezett miskolci fejlesztési szakaszok finanszírozási oldalát biztosító rendelkezések.
Ezek a fejlesztések is abba az irányba hatnak, hogy „Miskolc végre teljesen lerázza magáról az acélváros szürke porát, és egy dinamikus, fejlődő városa legyen Északkelet-Magyarországnak” – fogalmazott a polgármester.

Fotó:Orbán Viktor sajtótájékoztatója Miskolcon
 Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kriza Ákos polgármester (j, Fidesz-KDNP) sajtótájékoztatót tart a miskolci városházán 2016. február 11-én. A kormányfő annak alkalmából tárgyalt a polgármesterrel a megyeszékhely fejlesztéseiről, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Lillafüreden tartja kihelyezett ülését. Balról Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b) és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. MTI Fotó: Vajda János

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…