2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Elindul a Campus Mundi ösztöndíj a világ minden tájára

Elindul a Campus Mundi ösztöndíj a világ minden tájára

Februártól jelentkezhetnek a magyar felsőoktatásban hallgatók a Campus Mundi ösztöndíjra, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott, a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt része. A Tempus Közalapítvány által kezelt ösztöndíjprogram mintegy 9000 hazai diáknak nyújt lehetőséget arra, hogy résztanulmányokat folytassanak, illetve szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vegyenek részt európai és Európán kívüli országokban a következő öt évben.
A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása, a végzett hallgatók foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. E kiválósági ösztöndíjprogram hozzájárul annak a nemzeti célkitűzésnek az eléréséhez, hogy 2023-ra a hazai felsőoktatásban diplomát szerző hallgatók között 10%-ról 20%-ra nőjön azoknak az aránya, akik tanulmányaik során külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton vesznek részt.
A Campus Mundi ösztöndíjprogramban a hallgatók külföldi tanulmányi részképzésre, szakmai gyakorlatra, illetve rövid tanulmányutakra is pályázhatnak. Az így szerzett interkulturális tapasztalatok a hazatérés után jelentős előnyt biztosítanak a fiataloknak a munkaerőpiacon vagy további tanulmányaik során.
A program első, tavaszi félévi pályázati felhívása február 12-én jelenik meg a Tempus Közalapítvány oldalán, illetve egy héten belül elérhetővé válik az online jelentkezési felület is a hallgatók számára. Tanulmányi részképzésre március 10-ig, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra pedig április 10-ig lehet jelentkezni.  A továbbiakban mindhárom ösztöndíjtípus esetében évi két (egy tavaszi és egy őszi) benyújtási határidőre számíthatnak a hallgatók.
A Campus Mundi projekt másik fontos ága a magyar felsőoktatási intézmények támogatása a nemzetköziesítés terén. A program lehetőséget nyújt a hazai felsőoktatási intézmények számára külföldi oktatási vásárokon, kiállításokon való részvételre, amely jelentősen hozzájárul a külföldi hallgatók toborzásának sikeréhez és az intézmények közötti kapcsolatok kialakításához, megszilárdulásához. A magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi tevékenységeit, a külföldi hallgatók fogadásához szükséges szolgáltatások fejlesztését szakmai műhelyekkel, munkatársaik képzésével, az intézmények nemzetközi aktivitásának felmérésével, mobilitási adattár működtetésével, kutatások lefolytatásával támogatja a program. A külföldi hallgatók számára képzéskereső, valamint idegen nyelvű ügyfélszolgálat működtetése segíti majd a megfelelő képzés kiválasztását.
Az EFOP-3.4.2-VEKOP-15-2015-00001 azonosítószámú, „Campus Mundi – felsőoktatási mobilitási és nemzetköziesítési program” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 6,9 milliárd forint EFOP és 2,3 milliárd forint VEKOP forrással valósul meg a Tempus Közalapítvány  kezelésében.

A programról bővebb információ: www.campusmundi.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek