2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Online pénztárgépek: megkezdődött az átállás ellenőrzése

Az Észak-magyarországi régióban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte az online pénztárgépekre való átállás ellenőrzését. Jelentős összegű bírságot kapnak azok a vállalkozások, melyek pénztárgép használatára kötelezettek, ugyanakkor elmulasztották a regisztrációt és még nem is rendelték meg az új típusú gépeket.
Az adóellenőrök napok óta célzottan vizsgálják Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye településein azokat a vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgép rendszerbe történő bejelentkezést.
Az adóhivatal szakemberei az átállási folyamathoz kapcsolódó jogszabályban előírt kötelezettségek betartását ellenőrzik azt vizsgálva, hogy az érintettek igényeltek-e már üzembe helyezési kódot és rendelkeznek-e pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel. Azon adózóknál, akik már megrendeléseiket leadták kiemelt szempont továbbá, hogy a szerződés illetve a megrendelés tartalmazza-e a teljesítési határidőt.

Az elmúlt napokban több olyan vállalkozást is találtak a revizorok, melyek online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezettek, ugyanakkor nem regisztráltak az adóhivatalnál és nem rendelkeztek sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel. A mulasztókra jelentős összegű bírságot szab ki a NAV, tekintettel arra, hogy a jogszabályi felhatalmazás alapján az egyéni vállalkozók mulasztása 500 ezer forintig, a gazdasági társaságoké 1 millió forintig terjedő bírsággal szankcionálható.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek