2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Nyolcmilliárd forint árvízvédelmi fejlesztésekre Észak-Magyarországon

Az árvíz okozta károk helyreállítására, az árvízveszély csökkentésére több mint nyolcmilliárd forintot juttatott pályázóknak, önkormányzatoknak, intézményeknek a Norda Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az Új Széchenyi terv keretéből, zömmel uniós forrásból – közölte kedden Kormány Krisztián, az ügynökség ügyvezetője egy miskolci sajtótájékoztatón.

Az Észak-magyarországi régió három megyéjét – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyét – 2010 tavaszán soha nem látott árvíz sújtotta, főleg borsodi települések házai, intézményei, útjai kerültek víz alá, dőltek romba, rongálódtak meg – emlékeztetett Kormány Krisztián.

Elmondta: a három megye 610 településéből csaknem minden harmadikban védekeztek az árvíz ellen.

Az esetleges újabb árvízi katasztrófák elkerülése érdekében és a károk helyreállítására az Új Széchenyi Terv két konstrukciójában pályázhattak az árvízi veszélyhelyzettel érintett települések és a védekezésben érintett szervezetek a régióban.

A több mint 8 milliárd forintból 117 projektet támogattak, amelyek megvalósítása már megkezdődött, és számos olyan van, amelyet már be is fejeztek.

A “Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója” című pályázaton 40, míg a “Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken” című felhíváson 77 projektet támogatott az ügynökség.

Kormány Krisztián azt is elmondta: az ár- és belvízvédelmi fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult, javul a régió településeinek biztonsága.

– MTI –

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek