2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Nyílt levél Magyarország Kormányának!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Magyar Kormány!

Májusban és júniusban az évszázad legnagyobb tragédiája érte Szikszót.  Május 16-ről 17-ére virradóra 400 lakásba tört be a Vadász patak, méteres vízzel árasztva el a lakásokat, pillanatok alatt tönkre téve életek teljes munkáját.

Az emberek Szikszón képtelenek önerőből talpra állni ebből a tragédiából. Az érintett családok fele nem rendelkezett biztosítással, így csak a civil szféra nagylelkű támogatására számíthattak eddig.

Önök úgy döntöttek: csak azokat az ingatlantulajdonosokat segítik állami támogatással, akiknek az Önök által megjelölt időpontig összedőlt a házuk. Sem azoknak nem kívánnak segíteni, akiknek a kiszáradás után válik lakhatatlanná a házuk, sem azoknak, akik komoly szerkezeti károkat szenvedtek el. És akkor még nem beszélünk az ingóságok, a kertek, melléképületekben keletkezett károk nagyságáról.

Önök úgy gondolják, a magáningatlan kára magánügy. Mi úgy gondoljuk: a folyók állami tulajdonban vannak. A tulajdonos mindenkor szedi hasznát és vállalja felelősségét a tulajdonának. Ha az kecském neki megy az Önök autójának és kárt okoz benne, akkor tulajdonosként t nekem kell megfizetni az okozott kárt.

Tudjuk, hogy nincs abban a helyzetben az ország, hogy minden kárunkat a költségvetés állja. De azt nem tudjuk elfogadni, hogy a házak szerkezetében esett károk helyreállításához valamilyen formában ne járuljanak hozzá a kormány.

Dr. Ódor Ferenc, Abaúj országgyűlési képviselője június 1-én kérdést intézett Dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez a magyar parlamentben, hogy segítséget kérjen az ország legszegényebb régiójában élő bajba jutott embereknek. Belügyminiszter úr a válaszában a következőket mondta:

„Nem egyforma a baj északon és délen, de akinek a házát elsodorta a víz, akinek a földjét elöntötte a víz, annak teljesen mindegy, hogy hol van. Azt szeretném, ha igazságosan, egységesen minden kárt elszenvedőnek valamilyen segítséget tudjunk nyújtani.”

Ezt az igazságos segítségnyújtást várjuk Önöktől. A július 13-án, Szikszón tartott tiltakozó fórumon abban döntöttek a résztvevők: augusztus 1. -éig várjuk az Önök válaszát a jajkiáltásunkra.  Várjuk a felsőzsolcai és edelényi sorstársaink nevében is, hiszen a kitűzött fekete szalagjainkkal kifejeztük: szolidaritást vállalunk velük. A jelzett időpont után nem riadunk meg érdekeink más irányú érvényesítésétől sem.

Bízunk és hiszünk benne, értik és ismerik a nehéz helyzetben lévő árvízkárosult embernek a problémáját, akiknek a jajkiáltása meghallgatásra talál Önöknél.

Szikszó, 2010. július 16.

Füzesséri József

Szikszó polgármestere

A négyszáz szikszói árvízkárosult család képviseletében

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek