2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Nő az esély – kétszáz roma nő végez OKJ-képzéseken Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves Megyében

Nő az esély – kétszáz roma nő végez OKJ-képzéseken Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves Megyében

Országosan több mint ezer roma nő kap szakképesítést a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Képző és Kutató Intézet, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézete együttműködésében indított, európai uniós finanszírozású program keretében. A  Nő az esély projekt keretén belül roma asszonyok olyan szakmai végzettséget szerezhetnek, melyekkel szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területeken helyezkedhetnek el.
A projekthez szorosan kapcsolódó  pályázat a képzésen végzett, OKJ-bizonyítványt szerzett asszonyok munkába lépését segíti – munkáltatóik számára egy év támogatott foglalkoztatásra ad lehetőséget.

2014. július 14.-én Miskolcon ünnepélyes keretek között köszöntötték a projekt keretében már végzett miskolci kisgyermek-gondozókat és nevelőket, a frissen végzett mezőkövesdi szociális gondozók és ápolók pedig átvették OKJ-bizonyítványukat.

A Nő az esély program komplex problémakezelésre törekszik, hiszen az aluliskolázottság csökkentése és a szakmai végzettség megszerzésének támogatása új lehetőséget nyit meg a tanulni vágyó nők előtt.
A hátrányos helyzetű településeken, szegregátumokban különösen nagy szükség van a frissen végzett roma szakemberekre, mivel a roma segítők olyan családokhoz is el tudnak jutni, akikhez eddig nem sikerült – ezzel nő a roma gyermekek és családok integrációjának lehetősége is. A roma szakemberek a híd szerepét is betöltik majd a roma közösségek és a szociális intézmények között.

A projektben résztvevő nők nemcsak esélyt kaptak, hogy megmutassák: képesek és akarnak is változtatni jelenlegi helyzetükön – de ők maguk is egy új esélyt jelentenek a roma integráció területén, hiszen belépve a munkaerőpiacra a társadalom aktív és hasznos tagjai lesznek.

Farkas Félix országgyűlési nemzetiségi szószóló megköszönte a döntéshozóknak, hogy lehetővé tették ezt a képzést, és hangsúlyozta: a résztvevő asszonyok bizonyítványuk átvételével mintegy újjászületnek: új lehetőségek tárulnak fel előttük, új élet kezdődik számukra.

Ipacs László az ORÖ projektmenedzsere projektismertetőjében hangsúlyozta, hogy a mai nap ünnep – nemcsak a projektben résztvevők, de az egész társadalom számára, hiszen a projekttel többszörösen rácáfoltak a rosszindulatú társadalmi sztereotípiákra. Hozzátette, a cél, hogy: „ne csak halat adjunk, hanem halászni is tanítsuk meg az embereket!”
Ugyancsak elmondta, hogy a program célját túl is lépték: a képzések 1025 fővel indultak meg, közülük pedig már több mint nyolcszázan végeztek. Megköszönte a jelenlevő asszonyoknak, hogy kemény munkájukkal és viselkedésükkel példát állítanak a jövőbeni hallgatók elé.
Hangsúlyozta, hogy a projekt B2-es részében 500-600 fő támogatott foglalkoztatására van pályázati lehetőség. Ebből eddig 300 főre adtak be pályázatot, a fennmaradt helyekre még lehetőség van pályázni! A TÁMOP-5.3.1-B-2-es pályázat a képzésen végzett, OKJ-bizonyítványt szerzett asszonyok munkába lépését segíti – munkáltatóik számára egy év támogatott foglalkoztatásra ad lehetőséget.

Lanczki Mariann mezőkövesdi diplomás ápolónő – oktató beszámolójában részletesen ismertette a képzés gyakorlati oldalát, leendő foglalkoztatóként pedig sok sikert kívánt a végzetteknek.

Horváth Dezső hallgató élménybeszámolója zárta az eseményt. Társai nevében megköszönte oktatóik, mentoraik kedvességét, segítőkészségét. Elmondta, ez esélyt adott számukra, hogy a társadalom hasznos tagjának érezhessék magukat, és bebizonyíthassák, hogy tudnak változtatni a sorsukon, ha kapnak egy esélyt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek