2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Napelemes rendszer a Miskolci Szakképzési Centrumban

2017. augusztus végén megtörtént a Napelemes rendszer kiépítése a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban. A Miskolci Szakképzési Centrum 134.212.978,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Széchenyi2020 Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében, öt intézmény hat épületén történő napelemes rendszer telepítésére.

A projekt célja a Miskolci Szakképzési Centrum iskoláiban a meglévő, fosszilis alapú villamos energia ellátásának megújuló, napelemes rendszerrel történő részleges kiváltása, ezáltal a környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító fotovoltaikus (napelemes) rendszerek elterjesztésének ösztönzése.

A saját rendszer által előállított elektromos energia megegyezik a szolgáltatóktól vásárolt energiával. A napkollektorok és geotermikus rendszerek által nyújtott hőenergiával ellentétben a fotovoltaikus energia mindenféle elektromos berendezés működtetésére alkalmas. A rendszerek kiépítésével, egy egyszeri beruházással, a következő minimum 25 éven át biztosításra kerül a tiszta energia. A fotovoltaikus rendszerek a nap energiáját közvetlenül alakítják át elektromos energiává.
A pályázatban érintett oktatási intézmények:
1.    Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziuma
2.    Miskolci Szakképzési Centrum Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
3.    Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma
4.    Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
5.    Miskolci Szakképzési Centrum Martin János Szakközépiskolája, Szakiskolája és Készségfejlesztő Iskolája

A támogatási döntés 2016.12.19-én született meg, melyet a támogatási szerződés megkötése követett. A szerződés 2017.02.23- án lépett hatályba. A Miskolci Szakképzési Centrum a projekt likviditásának folyamatos biztosítása érdekében előlegként megkapta a megítélt támogatás 100%-át.
A projekt keretében az alábbi tevékenységekre került támogatás elszámolásra: energetikai dokumentáció elkészítése, tervezés, közbeszerzés, kötelező nyilvánosság biztosítása, projektmenedzsment, záró energetikai dokumentáció elkészítése, műszaki ellenőrzés és kivitelezés.

Jelen pályázati konstrukcióban a pályázat benyújtásához szükség volt a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott kivitelező 2017. áprilisában megkezdte a munkát, melyet június végén be is fejezett. A tervezett napelemes rendszerek az épületek tető szerkezetén kerültek elhelyezésre.
A rendszerrel elérhető energia megtakarítás éves szinten 239.040 kWh, az ebben rejlő költségmegtakarítás pedig 8.914.636 Ft.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek