2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Monok 1700 lakója kap jobb ellátást

Új, kifejezetten az egészségügyi alapellátás igényeit kielégítő épületben várja a jövőben a település lakóit a háziorvos, a fogorvos és a védőnő Monokon. A mintegy 59,97 millió forintos uniós támogatással megvalósult beruházással a község mintegy 1700 lakója komfortosabb körülmények között részesül ellátásban.
Kiemelt feladat volt, hogy olyan új épület készüljön, amelyben a helyiségek kialakítása az egészségügyi szolgáltatók igényeit és a beteg kényelmét egyaránt szolgálja.
A háziorvos, a fogorvos és a védőnő egy olyan épülettömbben kaptak elhelyezést korábban, amelynek állapota az elmúlt években annyira megromlott, hogy a betegellátás és munkavégzés hatékonyságát is csökkentette.
A fejlesztés keretében a háziorvosi rendelő számára két helyiséget alakítottak ki, amelyek a betegek fogadását tekintve elkülönülnek a fogorvosi rendelő és a védőnői szolgálat betegek által használt tereitől (váróterem, mellékhelyiség). Az egészségügyi személyzet részére külön teakonyha és mellékhelyiség is épült. A védőnői szolgálat rendelőjéhez külön vizesblokk készült.
A család- és betegbarát ellátásra való törekvést jelzi, hogy a védőnői szolgálat előtti szélfogóban a gyerekkocsik tárolására alkalmas helyet alakítottak ki, míg a mozgáskorlátozottakra már az épületbe való bejutáskor is gondolnak, számukra rámpát építettek, ezen felül az épülethez tartozó nyolc parkoló közül egy akadálymentesített gépkocsi beálló is készült. Emellett a rendelők belső kialakítása során is hangsúlyt fektettek az épület akadálymentes használatára, amelynek része volt egy akadálymentes WC kialakítása.
A beruházás során törekedtek arra, hogy az épület az üzemeltetetés során is költséghatékonyan tudjon működni: az épület falazata hőszigetelő téglából készült, míg a melegvíz ellátást napkollektorok is segítik. Az épületben gázkazánról üzemel a fűtés, a gépészeti rendszer előrelátó kialakítása lehetőséget ad a későbbiekben a bővítésre.
Az új épületbe a betegek egy belső udvarról léphetnek be, az utcáról való bejutáshoz aszfaltozott út és a kiskockakő járda épült, amelyeket térburkolat egészít ki.
A sikeres pályázat eszközbeszerzést is lehetővé tett: mintegy 5,85 millió forint értékben – többek között – egy életmentő defibrillátort, új EKG készüléket, 24 órás vérnyomásmérőt és számos egyéb orvosi eszközt szereztek be. Ezen felül a bútorzat is megújult, valamint számítógépet és multifunkciós nyomtatót is vásárolhatott az önkormányzat a támogatásból.
A felújítás után így a településen korszerű és a törvényi előírásoknak megfelelő Egészségház várja a betegeket, illetve szolgálja ki az egészségügyi dolgozók igényeit.
Az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése – Monok” című projekttel az ÉMOP 4.1.1/A-12 felhívásra sikeresen pályázva az önkormányzat 59.975.711 Ft európai uniós támogatást nyert el a beruházás megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi. A kedvezményezett Monok Község Önkormányzata.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek