2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Miskolctapolcai Strand bejárás

MISKOLCTAPOLCAI STRANDFÜRDŐ:HAMAROSAN ELKÉSZÜL A FEJLESZTÉS ELSŐ ÜTEME
Miskolctapolca a strandfürdő újjáépítésével üdülő- és fürdőhelyi tekintélyét szerzi vissza. Az egymást kiegészítő építési szakaszok első ütemében a régi felnőtt strand területe és környezete újul meg. A Miskolctapolcai Strandfürdő tervei a 2004-ben bezárt strand romos vasbeton épületeinek felhasználásával egy más minőségű épület és fürdőt ígérnek.

A fürdő tervezése és kivitelezése két ütemben valósul meg. Az első ütem – amelynek építése 2013 decemberében kezdődött meg – a meglévő, az 1970-es években épített vasbeton szerkezetek újrafelhasználását célozta meg, megőrizve a strand régi hangulatát. A jellegzetes tornyos épület rekonstrukciójával, bővítésével egész éves üzemeltetésű, rekreáció jellegű wellness és fitness részleg kialakítása történik meg. Az épületben helyett kapnak az exkluzív kialakítású szaunák, pihenőterek, masszázs részleg, só-szoba, konditerem, masszírozó és merülő medencék, valamint napozóterasz, de meditációs tető-kert is létesül. A kikapcsolódást segíti a kívülről is használható kávézó, valamint a grill étterem, látványkonyhával, rendezvények megtartására is alkalmas kialakítással.

Különleges, egyedülálló építészeti attrakcióként, a megőrzött platánfák lombkoronájának magasságában 3 kúp alakú szauna-torony is megépül, ahol szaunázás közben gyönyörű kilátás nyílik a területre.
A fürdőfejlesztés első szakaszában egy 50 x 25 méteres, 10 sávos, 2,2 méter vízmélységű versenymedence készül el, amely nemcsak strandolásra, hanem nemzetközi úszó- és vízilabdaversenyek megtartására is alkalmas lesz. A szabadtéri sportolást szolgálják a homokos strandröplabda, valamint lábtenisz pályák.
Ebben a részben, a zöld felület növelése céljából, egyedi megoldásként, füvesített dombház rejti a medence működtetéséhez szükséges uszodatechnikai berendezéseket.

A fejlesztés során a lehető legtöbb fa és zöld növény is megóvásra került, az épületek tetői, oldalfalai élő zöld felületeket adnak majd. A beruházás ezzel elnyerte Miskolc számára az első akkreditált GREEN CITY – Zöld Város oklevelet.

A fejlesztésnek ebben a szakaszában ezen felül megújult, minőségi burkolatot kapott az Aradi és a Hejő sétány, és a strandot határoló részen kialakításra került a Fenyő utca meghosszabbításával egy új sétány is.

A Miskolctapolcai Strandfürdő és környezetének I. ütemét érintő fejlesztések költsége: 2,5 milliárd forint. A projekt a Magyar Kormány támogatásával valósul meg.

A fürdőfejlesztés az építés első ütemének 2014-ben történő lezárásával még nem ér véget.

A II. ütemben tervezett Miskolctapolcai Élményfürdő és Strand olyan attrakciót kínál, amely csak és kizárólag a Hejő-patak Völgyében található meg. A forrásvizet és a szintkülönbségeket kihasználva egy medence-tavirózsa fürdő rendszert hozunk létre. A főépülettől kiinduló medencesor a különböző mélységű és hőmérsékletű víztükrök mind olyan élményelemek, amelyek a ma divatos fürdők koncepciójától eltérően a környezet adottságait, a vízeséseket, a tavirózsákkal teli tórendszert idézik, füvészkert-szerűen körbevéve a vendégeket.

A medence-rendszerben teljes körben végig tudunk menni a különböző hőfokú, számtalan élményelemmel felszerelt, két szinten elhelyezkedő, emeleti szintről induló, földszinti részre érkező, majd ismét felfelé vezető medencék gyűrűjében. A vízfelület egy része fedett térben helyezkedik el, elhúzható tető kialakítással, ami lehetővé teszi a téli-nyári használatot. Zuhatagokkal tarkított átjárók mentén juthatunk ki a szabadba.
A főépület fürdőcsarnoka galériázott, nagy belmagasságú tér, ami nyitható tetővel nyári használatban a strand részeként működik, télen azonban zárt és fűthető élményfürdővé válik. Esti programok megtartására is alkalmas tér, fürdőruhás kertmoziként, zenei, fényfestési és egyéb attrakciók céljára alkalmas mind a vízfelületekről, mind a lelátókról nézve.

Az épületek vendéglátó részei kívülről is látogathatóak, valamint a strand bezárása után esti programoknak is lehetőséget biztosítanak.

A fürdőben télen egyszerre 1100-1300 vendég tartózkodhat, nyáron az egyidejű befogadóképesség 4000-5000 fő. A strand egész területe 4,5 hektár, 3050 m2 vízfelülettel, 3 ha zöldfelülettel. A fürdő a tervek szerint kb. 100 új munkahelyet teremt.

Ez a természetbeágyazott egyedi koncepció, a helyi adottságokat felhasználó XXI. századi fürdő visszacsábítja a helyi és a külföldi turistákat a miskolctapolcai völgybe, az élményelemekkel tűzdelt fürdő, a wellness szolgáltatások több napi itt tartózkodást tesz lehetővé, 12 hónapon keresztül fenntartható kínálatot biztosít.

Fotó:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…