2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Miskolctapolcai fejlesztések + Videó

Tervpályázatot írnak ki, egy egy milliárdos élményfürdőre
A hétfői miskolctapolcai, meglehetősen hosszúra nyúlt fórum után, vegyes érzelmekkel álltak fel a résztvevők. Hozzá kell tennem,szokatlanul szép számú lakossági érdeklődés volt, láthatóan egyre több itt élőt érdekel a településrész sorsa.

 

Lássuk mit tudtunk meg a város vezetésétől! Mi lesz a sorsa az ezer sebből vérző, húsz éve csak kommunikáció szintjén ” gyöngyszem” Miskolctapolcának?

Nehéz Károly önkormányzati képviselő moderátorként, Pfliegler Péter alpolgármester, Rostás László, a város főépítésze, Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezetője és Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője pedig a fejlesztések szakértőiként vettek részt a fórumon a város képviseletében.
Nehéz Károly, megnyitójában ezt mondta: – „tíz éve már, hogy nem nevezhető sikertörténetnek, ami Tapolcán történik. Az előző városvezetés nem tudott megbirkózni a feladattal még úgy sem, hogy külső tőke bevonásában, értékestésben gondolkoztak. Teljes káosz alakult ki, és az új városvezetésnek komoly gordiuszi csomót kellett kibogozni. A tulajdonviszonyokat igyekeztek gyorsan rendezni, ám arra nem volt tavaly lehetőség, hogy önerőből fejlesszenek. Mostanra azonban a „cselekvőképesség kapujában vannak”, ez az alkalom pedig nyitánya egy fórumsorozatnak, amelyeken minden lépésről tájékoztatást kap a lakosság.”
Lesz strandja Miskolctapolcának! – mondta Pfliegler Péter alpolgármester.No nem most, és nem abból a pályázatból – ebben nincs élményfürdő fejlesztési lehetőség – amelyet május 7-éig kell beadnia Miskolcnak, ha részesülni akar abból a 10,332 milliárdból amit ide szánnak Észak-Magyarországra, s amelyből reményeink szerint, erre a projektre elhozhat a város 3 milliárdot. Majd abból az egy milliárdból a volt gyermekmedence területén, amelyet a város elkülönített a költségvetéséből erre a célra.

Négy modul készül

Mi valósul meg mindebből? Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője ismertette a már szinte beadásra kész projekt terveit. A pályázatnak négy pillére van: kulturális helyszínek, vallási turizmus, egészségturizmus, ökoturizmus. A kulturális modulon belül a Bencés kolostor romjait tárná fel a város és tenné látogathatóvá, még hozzá már a feltárás időszakában is. A vallási turizmus fejlesztése – sokak szerint érthetetlen módon – Görömbölyre koncentrálódna, egészen pontosan az ottani pincekápolnára. Ezt a görög katolikus egyház tulajdonában lévő pincét felújítanák és be is mutatnák a közönségnek./ A tapolcaiak nem igazán értették, hogy miért nem a helyi sziklakápolnára költik majd ezt a pénzt, hiszen ez helyben van, és sokkal inkább indokolható lenne a pályázatban. / Az egészségturizmus modul –  amelynek terveit Czinkné Sztán Anikótól hallhattuk –  a Barlangfürdőt érinti. Így például fogadóbővítés, emeletráépítés, téli medence építése, étterembővítés, float-spa részleg kialakítása szerepel benne. Az ökoturisztikai beruházások keretében pedig interaktív látogatóközpont valósulna meg az egykori öltözőépületből. A modul egészében a vízre, annak bemutatására épülne. Valamint tanösvényeket is kialakítanának, és az őspark, a Békás tó fejlesztése a Hejő liget is szerepel a tervekben.

Hogy miért nem ide épül az élményfürdő egyszer, hanem a 2,2 hektáros kisebb egykori gyermekmedencés területre, ezt azzal indokolta Sztán Anikó, hogy ez a terület perekkel terhes, így nem lehetett ide tervezni.

 

 

Hozzászólások pro és kontra

A fórumon többen hozzászóltak, természetesen hallhattuk a szokásos visszaemlékezéseket az egykori fürdőéletről, a vágyálmokat, újabb ötleteket, de az egyetlen konkrétumot Nagy Katalin jogásztól hallhattuk, aki nem volt rest utánanézni a földhivatalban annak, hogy mi a helyzet a 4,2 hektáros területtel. Nem érti, – mondta – hogy miért hivatkozik a város folyamatosan perekre, perfeljegyzésre és súlyos kifizetendő milliókra az egykori felnőtt strand területével kapcsolatban, amikor egy 11 millió forintos folyó peren kívül teljesen tiszta a terület. Az elmúlt évben még ez sem volt,hiszen a per az idén indult –  tehát akkor nyugodtan el kezdhette volna a város ott a strand építését. Sztán Anikó válaszában azt mondta, hogy bár Ő nem hozzáértő, de azért azt elmondja, hogy másfél éves munka eredménye az, hogy ma már ez az állapot az egykori strandon. Arra nem kaptak választ ezek után a résztvevők, hogy miért nem itt épül majd az élményfürdő.

 


Visszhang a folyosón

Sokan nyilvánosan nem mondták el a véleményüket, de a fórum után az iskola folyosóján folyt az eszmecsere, mi pedig itt-ott belehallgattunk a beszélgetésekbe:” Tíz év alatt, ez a huszadik terv amit hallunk, s még mindig ugyanott tartunk.” Emlékeztek mit ígért Kobold, Szűcs Erika, Káli, Fedor, Orosz Lajos? Hol vannak ezek már? A tervekből meg soha semmi nem lett. Lehet, hogy így járunk most is?” Hét éve a 12 milliárdos projekt ellen tiltakoztunk, most meg örüljünk ennek a három milliárdnak, amitől itt biztos, hogy nem lesz több vendég.” Olyan attrakció kell amit máshol nem lát a külföldi vendég, nem ezek a gyermekded ötletek.” „Ez nem komplex fejlesztés, hanem egy nagyon gyengécske tervecske.” Mindegy már csak történjen valami, ha már két követ odébb tesznek Én annak is örülök.” Egy milliárdból itt nem, hogy egy vonzó élményfürdő nem lesz, de még egy kacsaúsztató sem.” Tegyék rendbe a két régi medencét, és legyen strandunk, ez a fontos nekünk, nem a görömbölyi vallási turizmus.” „Mi befizetők vagyunk a város büdzséjébe, ha csak azt a pénzt ideköltenék minden évben, már nem lenne ilyen elhanyagolt, gazdátlan az egész Tapolca.” ” Végre jó előre látjuk, hogy mit akar a város.”

Egy tény. A „A kiemelt turisztikai termék és attrakció fejlesztés” pályázatot 2012 május 7-ig beadja Miskolc város vezetése, és reménykedünk, hogy elnyerje a bíráló grémium tetszését, hogy joga legyen alaposan kidolgozni a szeptemberi második fordulóig, és végre Miskolctapolcára költeni az elnyert 3 milliárd forintot.

Orosz B.Erika
Fotó: Orosz László

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…