2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Miskolcon még nincs szmogriadó

Miskolcon még nincs szmogriadó

Miskolcon még nincs szmogriadóA tájékoztatási küszöbértéket lépte át a szállópor légköri koncentrációja a városban

Ezúton is tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket Miskolcon a Búza téren, valamint a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomáson az alábbi időpontokban:

 

Légszennyező anyag [CAS szám]

Tájékoztatási küszöbérték

Szálló por (PM10)

75 g/m3 két egymást követő napon

 

Búza téri monitor állomás:

Dátum

Mért érték [g/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.01.26.

94,3

 

2010.01.27.

88

 

 

A Lavotta úti monitor állomás:

Dátum

Mért érték [g/m3]

A túllépés mértéke [%]

2010.01.26.

93,6

 

2010.01.27.

84,9

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint lassú északi áramlással észak felől (Lengyelország déli ipari régiójából) erősen szennyezett légtömeg sodródott az ország fölé. A csekély vertikális átkeveredés és a lassú áthelyeződés miatti csekély horizontális átkeveredés következtében, ebben a légtömegben konzerválódott a magas légszennyező anyag koncentráció, mely a fentebb ismertetett határérték túllépéseket okozta.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat következő napokra vonatkozó előrejelzése:

Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég, kisebb havazás is kialakulhat. Pénteken hózáporok fordulhatnak elő. Szombaton tartós havazás valószínű. Kezdetben a nyugati, dél-nyugati, majd az északnyugati szelet élénk, olykor erős lökések is kísérhetik. A légszennyező anyagok csökkenése, a levegőminőség javulása valószínű ebben az időszakban. Csütörtökön még elérheti néhol a PM10 koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket, később az egészségügyi határérték közelében, vagy az alatt alakul.

Vasárnap és hétfőn változóan felhős lesz az ég, havazás már nem várható. Az északi szelet továbbra is élénk, időnként erős széllökések kísérik. A légszennyező anyagok koncentrációja az előző napokhoz képest lényegesen nem változik. Legfeljebb az egészségügyi határértéket éri el helyenként a PM10 és NO2 koncentráció.

A szálló por egészségügyi hatásai: a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást illetve a szellőztetést.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük – ha tehetik – mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint kerüljék a szénnel/fával történő tüzelést, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

További tájékoztatást kaphatnak a Polgármesteri Hivatal 512-773-as, illetve 512-762-es telefonszámain. A levegőminőségi adatok alakulásáról a www.kvvm.hu/olm internetes oldalon is tájékozódhatnak

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek