2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • EU-NATO összefogás annak érdekében, hogy a nők szerepet tölthessenek be a béke és biztonság megteremtésében

EU-NATO összefogás annak érdekében, hogy a nők szerepet tölthessenek be a béke és biztonság megteremtésében

A tegnapi napon Margot Wallström alelnök és Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára egy, a nők, a béke és a biztonság kapcsolatával foglalkozó, magas szintű konferencián elnökölt, melynek helyszínéül az Európai Bizottság egyik épülete szolgált. A konferencián részt vett Maria Teresa Fernández de la Vega, Spanyolország első női alelnöke, Madeleine Albright, az Egyesült Államok volt külügyminisztere, valamint a civil társadalom képviselői, katonai tisztviselők, magas szintű törvényhozók és tanúk. A résztvevők megegyeztek abban, hogy az EU és a NATO vezette minden műveletnek meg kell felelnie a nőkről, a békéről és a biztonságról szóló ENSZ-határozatoknak, és e műveleteket megfelelő oktatási, képzési, ellenőrzési és értékelési mechanizmusoknak kell kísérniük.

„Örömmel üdvözlöm a NATO-val való fokozott együttműködést a nők, a béke és a biztonság kapcsolatának terén, valamint közös erőfeszítésünket arra nézve, hogy sürgessük a jelenlegi nemzetközi jogszabályok végrehajtását. Csak a nemzetközi és regionális téren, valamint a civil társadalomban végzett közös munka teszi lehetővé azt, hogy küzdjünk a nők perifériára szorulása ellen, mely valódi veszélyt jelent a világ biztonságára”– jelentette ki Catherine Ashton, az EU főképviselője és az Európai Bizottság alelnöke.

„Felismertem, hogy a nők biztonsága szemlélteti legjobban az adott nemzet biztonságát. Ha nem sikerül a nők jogait és kötelezettségeit világszerte megerősíteni, számos külpolitikai célkitűzésünk kudarcra van ítélve, illetve nem tudunk majd tartós eredményt elérni. Az ENSZ rendelkezései szilárd jogi keretet nyújtanak a nemi alapú erőszak elleni küzdelemhez. Itt az ideje annak, hogy a szavakat tettekre váltsuk” – mondta Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke.

Maria Teresa Fernández de la Vega, Spanyolország első női alelnöke kiemelte, hogy „a konfliktus sújtotta övezetekben a harcokat sokszor fegyverrel vívják m eg. A nőknek gyakran kiemelt szerep jut a küzdelmek során annak érdekében, hogy elfogadható életkörülményeket biztosíthassanak a háztartások és közösségek számára. A spanyol EU-elnökség célja, hogy megerősítse a nők fenntartható fejlődésben és béketeremtésben játszott szerepét.”

Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár szerint „csak akkor tudunk sikerrel megbirkózni a 21. század biztonsági kihívásaival, ha megerősítjük a nők szerepét és küzdünk áldozattá válásuk ellen. Ez nem kizárólagosan a NATO feladata; a Szö vetségnek, az Európai Uniónak, valamint a civil társadalom képviselőinek közösen kell fellépnie. A mai napon látott egységes megközelítés derűlátásra ad okot.

A biztonsági és védelmi menetrenddel közösen megszervezett konferenciát figyelemfelkeltő rendezvénynek szánták az ENSZ Biztonsági Tanácsának a nőkről, a békéről és a biztonságról szóló 1325. számú határozatának közelgő tízéves évfordulója alkalmából. A rendezvény közel 500 résztvevőt vonzott. Az előadók és közönség megvitatták, hogyan lehet véget vetni a büntetlenségnek, miként lehetne megerősíteni a nők szerepét és biztosítani a jelenlegi jogszabályok végrehajtását. Az előadók egyetértettek abban, hogy a NATO, az EU, az ENSZ és más nemzetközi szereplők jelentős szerepet töltenek be azáltal, hogy intézkedéseikbe teljes mértékben beépítik a nemek közötti egyenjogúsággal kapcsolatos szempontokat.

A 2010 októberében megrendezendő, a nők, a béke és a biztonság kapcsolatáról szóló miniszteri szintű ENSZ-konferencia tekintetében a konferencia résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy a nemzetközi közösség részéről még megfeszítettebb munka szükséges az 1325. számú ENSZ-határozat, valamint az ezt követő jogszabályok végrehajtásához. Ennek érdekében fokozni kell a konfliktus sújtotta övezetekben élő nők védelmét támogató erőfeszítéseket, valamint meg kell szilárdítani a nők békefenntartó és béketeremtő műveletekben betöltött szerepét. Ennek módja a nemek egyenlő képviseletére való törekvés vezetői szinten, a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó tanácsadók szolgálatainak fokozottabb igénybe vétele a kiküldetések és műveletek során, valamint az e téren folytatott civil társadalmi tevékenységek támogatása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…