2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Miskolcon is lesz légi szúnyoggyérítés – Veres Pál levélben kérte a repülőgépes irtást

A levegőből is irtják majd a szúnyogokat Miskolcon augusztus 3-án és 4-én, a napnyugtát megelőző másfél órában. Rossz idő esetén pedig augusztus 4-én és 5-én végzik majd el a repülőgépes szúnyoggyérítést.

 

Légi, kémiai szúnyogirtásra alapvetően az állami szúnyoggyérítési programban van mód, a földi biológiai irtással kiegészülve összesen legfeljebb 30 ezer hektárnyi területen. Arról, hogy mely városokban, településeken végeznek légi, kémiai irtást, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által megbízott szakértő véleménye alapján döntenek, mivel a központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem koordinálja.

 

Miután azonban a katasztrófavédelem arról tájékoztatta az országos tiszti főorvost, hogy az elmúlt hetek, hónapok intenzív esőzései miatt annyira elszaporodtak a szúnyogok, hogy a gyérítésük a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem végezhető el megfelelő hatékonysággal, a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást.

 

Mivel Miskolc korábban nem szerepelt azoknak a településeknek a listáján, ahol a katasztrófavédelem eredeti tervei szerint végeztek volna légi szúnyoggyérítést, Veres Pál polgármester szerdán levélben kérte a szervezettől, hogy a borsodi megyeszékhelyen is végezzenek repülőgépes irtást.

 

Az elmúlt hónapok szokatlanul esős időjárása után ugyanis Miskolcon is érezhetően megnőtt a csípőszúnyogok száma. Irtásuk megkezdéséről a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. azonnal intézkedett és azóta is folyamatosan végeztet földi, biológiai irtást nemcsak a lakóterületek, hanem a vizek és vízfolyások környékén is. Miskolc városa költségvetésében idén csaknem 28 millió forintot különített el a szúnyogok elleni védekezésre, melyből idáig több mint 13 millió forintot már fel is használtak.

 

Az augusztus 3-ra és 4-re tervezett repülőgépes szúnyogirtásnál használt készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, a hatóanyaga pedig néhány óra alatt lebomlik.

 

Ennek ellenére a szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján takarják le, vagy gyűjtsék össze és vigyék be.

 

A szúnyogirtás ideje alatt és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt használó szellőztető, vagy klímaberendezéseket kikapcsolni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek