2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Miskolc a környezettudatos város

Megújuló energiaforrások felhasználásával bővült a távhőszektor
Négy projektelemből álló pályázat eredményeképp – a távhőrendszerre történő csatlakozással – a távhőhálózat üzemeltetése hatékonyabbá vált, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 613,34 tonna/év mennyiséggel csökkent.

A Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. mintegy 32.000 lakás távhőellátásáért felelős közszolgáltató. A cég elkötelezett a hatékony energia-megtakarítás megvalósítása, a környezetet szennyező, fosszilis energiát igénylő fűtési rendszerek és épületek korszerűsítése iránt. Ennek megfelelően folyamatosan keresi a lehetőséget a távfűtés minél szélesebb körű kiépítésének, a távhőrendszer energetikai korszerűsítésének, ezeken keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Ezért a társaság – élve a kedvező lehetőséggel – pályázatot nyújtott be a Távhőszektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével címmel, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélt. A pályázat célja a távhőhálózat üzemeltetési költségeinek és az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése volt.

Miskolc már eddig is élen járt a geotermikus földhő – geotermia – felhasználásában: a város két legnagyobb hőkörzetében, az avasi- és belvárosi távhőrendszerben a MIHŐ Kft. 2015-ben közel 50%-os mértékben már geotermia alapú távhőszolgáltatást nyújtott fogyasztói részére. Most ezzel a négy projektelemből álló pályázattal a két nagy hőkörzetre egy-egy új nagyfogyasztó csatlakozott, a szükséges primer távhővezeték és a hőközponti fogadó blokk kiépítésével.

Az első projektelem a belvárosi hőkörzetben, a Görgey utca 4. szám alatt épült Centrum Apartman Hotel hőellátásának kiépítésével valósult meg.
A projekt második eleme Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának beruházásában megépült Miskolctapolcai strandfürdő hőellátásának kiépítésére vonatkozott.
A projekt harmadik eleme a Tatár utcai fűtőerőműben lévő pótvíz-szivattyúk cseréjét tartalmazta.
A projekt negyedik eleme pedig a Katowice utcai, és a 10-es iskola kazánházainak gázégő cseréje volt.

Az energiahatékonyság növelése révén megtakarított éves primer energiahordozó mennyisége 3.155 GJ/év, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése (CO2 eq) 613,34 t/év, míg a megújuló energiahordozó felhasználás növekedése 1.954,9 GJ/év.

A beruházás, felújítás teljes költségvetése 317.780.100 forint volt, melyet az Európai Unió és a Magyar Állam 100%-ban, vissza nem térítendő támogatás formájában támogatott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek