2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mi lesz veled barcikai kórház?

Kazincbarcika – Értetlenség, felháborodás, megdöbbenés – ezek jellemezték a barcikai kistérség ülésén résztvevők megnyilvánulásait.

 

 

Rendkívüli konzultációra hívta össze a kistérség polgármestereit Szitka Péter elnök, mivel az elmúlt időszakban folyamatosan érkeztek a kérdések a május 1-jétől államosított barcikai kórház helyzetével kapcsolatban.

A rendkívüli tanácskozáson a kórház igazgató-főorvosa, orvosi kara, szakszervezeti vezetők és megfigyelők is részt vettek.

Mint Szitka Péter bevezetőjében elmondta: öt hét telt el az államosítás óta és a kórház helyzete egyre bizonytalanabb. Hírek jönnek, mennek, de ezeket érdemben senki nem erősíti, vagy cáfolja meg. A konkrét kérdések, felvetések válasz nélkül maradnak, a térség lakói és az egészségügyi intézmény dolgozói pedig értetlenül állnak a történések miatt.

„Ez nem cipészműhely!”

 

– Kicsit furcsa ez a helyzet, ez nem egy cipészműhely, amit egyik napról a másikra be lehet csukni, mindenféle előkészítés és egyeztetés nélkül – mondta a tanácskozáson a kórház egyik főorvosa.

– Itt folyamatos a betegellátás, vannak benn fekvők, előjegyzett betegek és számos kismama, akik most szó szerint be vannak pánikolva, hogy hogyan lesz tovább. Hová járnak majd gondozásra, hol fogják megszülni kisbabájukat.? Mi sem tudjuk ezeket a kérdéseket megválaszolni, hiszen mi is tele vagyunk bizonytalansággal és nem tudjuk, hogy hogyan tovább – mondta a feldúlt orvos.

Kollégája azt sérelmezte, hogy nem érti, hogyan fordulhatott az elő, hogy a Debreceni Egyetem és az önkormányzat között kötött kétoldalú polgári szerződésbe bárki kívülről beleszóljon. Mint mondta: a betegek el vannak keseredve, szanaszét szaladnak és egyetlen biztos választ sem tudunk adni, hogy mi lesz velük, velünk a jövőben. „Ki fog üresedni a kórház, mert mindenki már máshol keres munkát, hiszen akkora a bizonytalanság” – tette hozzá.

Többszörös emberölési kísérlet

 

A jelenlévő orvosok közül az egyik nőgyógyász a saját szakmáján túltekintve arról beszélt, hogy Észak-borsod legszegényebb részében a betegellátás eddig is „betegeskedett”, de a tervezett lépésekkel mindez olyan mértékben fog romlani, ami már komolyan aggasztó. Plusz utazás, plusz idő, plusz pénz, pedig a csillagpontosba tervezett 8 műtővel szemben Kazincbarcikának most is van 6, ami aktív és jól felszerelt egység. „A várólista nő, a beteg elégedetlen, s mi lesz még ezután…”

 

A konzultáción elhangzott az is, hogy ha hiszünk a szóbeszédeknek,és a kiszivárgott átalakítási tervezetnek, akkor bár a barcikai kórházon nem lesz lakat, a változások után szakmai szempontból bezártnak minősül majd.

Volt aki keményebben fogalmazott: „…ez alku tárgya ebben a régióban, és többszörös emberölési kísérlet az itt lakók ellen. Ennek a városnak, a térségnek joga lenne megtudni, hogy miért történik mindez? Kivéreztetik az itt élőket…

 

Eddig nem hittem, de most már a bőrömön érzem…

 

A barcikai kórházba beintegrálni kívánt izsófalvai intézmény munkavállalói is részt vettek a tanácskozáson. Egyikük elmondta, hogy nagyon rosszul érinti őket is ez a dolog, lesz egy újabb átszervezés, ami sem a dolgozók, sem a betegek számára nem jó. Szakmai szempontból pedig kifejezetten komoly visszalépést jelent. Az ő információik szerint július elsején várható az integráció, a dolgozók egy része maradhat, vagy kereshetnek más munkahelyet. Hozzátette:

„Sok olyan munkavállaló van, akik még Izsófalvától is távolabb, a határ felé laknak. Az ő lehetőségeik nagyon beszűkülnek, nő a bejárási távolság, a közlekedés rossz, mi lesz velük, munka nélkül, segélyből kell majd élniük?

Eddig nem hittem az újságoknak, hogy Észak-Magyarországról lemondott a kormány, de sajnos most már elhiszem, mert a saját bőrömön érzem. A tapasztalat ezt mutatja, hiszen potenciális betegként, munkavállalóként, itt élőként egyaránt ezt tapasztalom…” – mondta az izsófalvai intézet szakdolgozója.

Mi marad még…?

 

Dr. Héjja Mária kórházigazgató arról tájékoztatta a megjelent polgármestereket, hogy az egyetem, illetve a kórház és a szakminisztérium között nem volt semmilyen egyeztetés. Az államtitkári ígéret ellenére nem kérték ki a véleményüket, de információik szerint a szakmai kollégiumokét sem. Vagy ha mégis, akkor erről elfelejtették tájékoztatni őket.

Szitka Péter összegzésként azt mondta, hogy a mély felháborodás mellett, amit Szócska államtitkár be nem tartott ígérete miatt érez jómaga, a város és a térség, a legjobban az dühíti, hogy nincs aki elmondaná és felvállalná, hogy mikor, mi fog történni. Éppen ezért megfogalmazott egy levelet, melyben több kérdésben is gyors és konkrét választ vár az illetékesektől. A levél felolvasását követően a térség polgármesterei egyöntetűen támogatásukról biztosították a barcikai polgármestert. Többen felháborodásukat nem titkolva mondták el a véleményüket, s tekintet nélkül arra, hogy ki, milyen politikai nézeteket vall úgy döntöttek, hogy az utcára mennek a barcikai kórházért.

Az ülés végén a megfigyelőként jelen lévő Bulla Gusztáv azt mondta a településvezetőknek, hogy információi szerint ezen a héten megszületik a végső döntés a barcikai kórház ügyében. A polgármesterek erre úgy reflektáltak, hogy ha kedvező is lesz, amit megtudnak, az elmúlt 6 hét bizonytalansága miatt olyan komoly kár érte a barcikai rendszert, ami nem lehet véletlen…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek