2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Megvalósult a Mád és Máj patakok rekonstukciója

Mád Község Önkormányzata 203.132.010 Forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig került felújításra, burkolásra. Jelen projekt az utolsó része annak a fejlesztési sorozatnak, amelyek által a településen teljes egészében megoldódott az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése.

A környezeti, domborzati adottságok miatt, a hegyek által övezett, két patak medre köré települt Mádnak a csapadék korábban jelentős problémákat okozott. Az elmúlt évtized áradásai és a megfelelő csapadékcsatorna hiánya emberéletet is követelt, továbbá közel több százmillió Forint kárt okozott. A mádi csapadékvíz-elvezető rendszer nem volt alkalmas arra, hogy biztonsággal elvezesse az esővizeket. Az utcai vízelvezető árkok korábban nem átfogó koncepció alapján épültek meg, jelentős részük elhasználódott, feltöltődött. A környező szőlődombokról lefolyó csapadék rendszeresen belvízelöntéssel fenyegette a települést.
A medrek burkolását az indokolta, hogy ez által a mértékadó vízhozam biztonságosan elvezethető legyen, ugyanis a burkolt meder érdességi tényezője mintegy fele a föld mederhez képest.
A fejlesztés során a Mád patak esetében az 1+300-2+258 fm mederhossz, valamint a Máj patak estében a 0+000-0+751 fm szelvényig került felújításra, burkolásra. Jelen projekt, és a korábban megvalósult pályázatok által a településen teljes egészében megoldottá vált az ár-, bel- és csapadékvíz biztonságos elvezetése.
2013 májusában közbeszerzés útján megtörtént a kivitelezői szerződés aláírása.
A kivitelezés 2014 februárjában fejeződött be. A projekt sikeresen megvalósult.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …