2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Megújul a Mezőcsáti Református Gimnázium

Szeptember 1-től teljesen megújítva várja a tanárokat és a tanulókat a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. A Jánosik és Társai Kft. szakemberei július második hetében láttak hozzá a mintegy 90 millió forint értékű korszerűsítési munkákhoz – tájékoztatott Jánosik Lajos, a cég tulajdonosa.

Az 1965-en létesült épületre ráfért a felújítás. A munkát a Református Egyház rendelte meg. A Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola 3 évvel ezelőtt került a református egyházközség fenntartásába. Ma már a bölcsődével és az 1992-ben újraindult református általános iskolával egymásra épülő intézményrendszerben zajlik az oktató és nevelő munka a városban. A gimnáziumban 33 tanár oktatja a 256 diákot, 24 tanteremben. Az oktatási létesítmény nem csupán szellemében, hanem külsőségeiben is megújult. Első ütemben szaktantermeket és laborokat alakítottak ki, könyvtárral és közösségi térrel bővült az épület, pályázati pénzekből. Most a második ütemben folytatódik a gimnázium megújulása. Felújítják a főépület és a tornaterem fölötti, összesen 1520 négyzetméternyi lapos tetőt. Födémig lebontják, majd hő- és csapadékszigetelést építenek ki. Összesen 680 négyzetméteren 76 napelemet szerelnek fel, gondoskodva a környezetkímélő, zöld-energia szolgáltatásról. A lábazatot és a homlokzatot is újjá építik, összesen 1600 négyzetméteren. A falakra 8 centiméter vastagságú EPS szigetelőanyag kerül, hogy a napelemek használata mellett ezzel is takarékoskodni tudjanak majd a fűtési költségekkel. A 142 darab nyílászárót kicserélik jól záródó ablakokra, ajtókra. A villámvédelmi rendszert is felújítják. Egy méter mélységig körbe ássák az épület alapjait és szigetelik. Ezt követően mintegy 150 négyzetméteren 50 centiméter széles járdát építenek ki a fal mellett, az épület köré. A régi, sokszor már szabályozhatatlan radiátor csapokat új, hőszabályzós szelepekre cserélik.
A feszes határidő miatt órára kidolgozott építési terv készült. A Jánosik Kft. szakemberei mindent megtesznek, hogy szeptember elején a megújult épületben, rendben kezdődhessen meg a tanév. Az intézményben többféle formában, négy- és hatosztályos gimnáziumi képzésben, közgazdasági szakmai előképzésben, és szakképzésben elinduljon az oktatás.
A több lábon álló, takarításban piacvezető Jánosik és Társai Kft. építőipari ágazata a cég ez évre tervezett 7.6 milliárd forintos bevételéből 30-35 százalékkal részesül – mondotta Jánosik Lajos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek