2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Megőriznék a Látványtárat

Párbeszédet indítana az MSZP a városvezetés és a Barna György, a Lézerpont Látványtár és Műhely ügyvezető igazgatója között, hogy megfelelő támogatással Miskolcé maradjon a tárlat. A szocialisták szeretnék, ha közgyűlés elé kerülne a Lézerpont ügye.

Fedor Vilmos önkormányzati képviselő felhívta a figyelmet, a látogatók már nem csak a borsodi megyeszékhely, hanem az ország, sőt Európa büszkeségeként tekintenek a látványtárra.
– Az MSZP közvetítő szerepet vállal Kriza Ákos polgármester és Barna György között, hogy elinduljon egy párbeszéd, és megfelelő kormányzati támogatással egészben és itt maradjon a gyűjtemény. A világ minden pontján kiemelten kezelik a hasonló magángyűjteményeket, felajánlásokat, s ennek így kellene lennie Miskolcon is – emelte ki a politikus. Hozzátette: négy évvel ezelőtt már elkezdte a tárgyalásokat az alapító-ügyvezetővel.
Tompa Sándor elmondta, a civil kezdeményezések mellett szükségesnek érezték, hogy a decemberi közgyűlés – melyet csütörtökön tartanak – elé terjesszék a látványtár megőrzésére vonatkozó javaslatukat, de Kriza Ákos nem tartotta indokoltnak annak napirendre vételét. Ezért tervezik, sürgősségi indítvánnyal viszik be a grémium elé a témát.

– Fel szeretnénk hívni a figyelmet a Lézerpont megőrzésének fontosságára, kérjük a polgármestert, kezdeményezzen egyeztetéseket, hogy Miskolcon, együtt maradhasson a gyűjtemény – hangsúlyozta a szocialista önkormányzati képviselő, – írja a MINAP.hu

A városháza részéről Dobos Tímea szóvivő reagálásban elmondta, többször találkozott már azzal a megfogalmazással, hogy a Lézerpont Látványtár Miskolc legértékesebb gyűjteménye. Ezt először is érdemes pontosítani: a Látványtár egy több évtizedes, kitartó munkával összegyűjtött magángyűjtemény, amelynek bizonyos részei valóban kiemelkedő értéket képviselnek – a városban azonban számos jelentősebb múzeum és kiállítás található. Nem szabad elfeledkezni a Miskolci Galéria, a Színészmúzeum, a Herman Ottó Múzeum vagy Kohászati Múzeum anyagáról – ez utóbbiaknak ugyan más a fenntartójuk, de munkájukkal Miskolc hírnevét erősítik.

Természetesen elismerik a magángyűjtemény értékeit, ennek megfelelően a város idei turisztikai kiadványában, a MiskolcOnban is – amelynek elektronikus változata a miskolc.hu oldaláról letölthető – szerepel a Látványtár. A Tourinform irodában plakát hirdeti, a magyar és angol nyelvű szórólapokat pedig a Tourinform iroda munkatársai kiállításokra viszik, vagyis szinte az egész országban hirdetik a kiállítást.
Ugyanakkor tekintettel kell lenni arra, hogy a városban vannak más jelentős magángyűjtemények is, amelyek kiállítására eddig nem volt anyagi forrás. Dömötör Zoltán fotográfiai gyűjteménye például pályázati támogatásból valósult meg. Szükség lenne egy új várostörténeti kiállításra is, ahol a látogatók a Bársony-házi szakócát, a miskolci céhek relikviáit, a Szemere-hagyaték tárgyait és még számtalan, a város identitását alapvetően meghatározó műkincset láthatnának.

Tompa Sándor szavaira reagálva Dobos Tímea elmondta, nem szükséges közvetíteni Kriza Ákos polgármester és Barna György között, mert a magángyűjtő számára is nyitva áll a kapu, hogy bármilyen kérésével megkeresse a városvezetést.

 

Forrás:Minap

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…