2024. 05. 8. szerda

Mihály
1 EUR 389 HUF
1 GBP 452 HUF

Megkezdődött a miskolci Főtér közösségi tervezése

Hétfőn kezdetét vette az a három napos workshop, melynek célja Miskolc Főterének közösségi tervezése.
Az első napon a résztvevők tájékoztatást kaptak a tér történetéről, a célkitűzésekről, az anyagi, időbeli és építészeti keretekről. A civil szervezetekből és egyesületekből összeállt csapatok megfogalmazták a leendő tér szerepét, jövőképét.
A workshop kezdetén Somorjai-Tamássy Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. ügyvezetője, az esték moderátora arról beszélt, hogy a közösségi tervezés egy műhelymunka, általános megfogalmazása annak, milyen teret szeretnének a miskolciak, hogy elkezdődhessen a tervezők megbízása egy konszenzussal elfogadott jövőkép alapján, amivel az itt élők és az idelátogatók azonosulni tudnak.

Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta: Miskolcon első ízben van módja a lakosságnak ilyen formán csatlakoznia egy közterület tervezéséhez. Ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akkor a további fejlesztések alkalmával is élnek a közösségi tervezés módszerével. Miskolc 2009-ben pályázott az Észak-magyarországi Operatív Programon keresztül egy a Megyei Jogú városok rehabilitációjára kiírt pályázatra. A Regionális Fejlesztési Tanács 9,2 milliárdos támogatást javasolt Miskolc fejlesztésére, amiből a város az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) lassan lezáruló első ütemének fejlesztéseire, mintegy 4,2 milliárd pályázati forrást el is nyert. – Ebből is látszik, hogy az ígérvényből még egy viszonylag nagy összeg megmaradt (5 milliárd forint), azonban ezt a pályázatot felfüggesztették, és bár most úgy látjuk, 2012 első felében újból megnyitják, az biztosnak látszik, hogy új feltételekkel,kondíciókkal. Így ma még nem tudni pontosan, milyen forrásokra pályázhatunk, de amikor megnyílnak a pályázati források, már engedélyes tervek birtokában lehet a város, ami ahhoz szükséges, hogy első körben pályázhassunk. Ha támogatják a pályázatot, várhatóan 2013-ban indulhatnak majd meg a főtér építési munkái.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is részt vett a workshop- on, aki elmondta: Miskolcot 1985 óta rengetegen hagyták el, magas a munkanélküliség, és az önkormányzat – ahogy az ország számos településén – nehéz gazdasági helyzetben van. A város vezetése azon dolgozik, hogy rendezze ezeket a problémákat. Legelőször a város iparát kell újraépíteni, munkahelyeket kell teremteni. Az egyik cég már elkezdte építeni csarnokát, a másik hamarosan megkezdi a letelepedést. A városszerkezet legnagyobb hibájának Dr. Kriza Ákos azt tartja, hogy Miskolc mindeddig nem hozott létre egy olyan főteret, amely minden szempontból központnak, kiindulási pontnak tekinthető.
A polgármester véleménye szerint a főtér kialakításához legkézenfekvőbb terület a Szent István tér.

A három napos közös munka eredményét a www.varosfejlesztes.miskolc.hu oldalon december 05- től lehet megtekinteni, amelyhez december 09-ig várjuk Miskolc város lakosságának további véleményét a foter@miskolc.hu e-mail címen. December 15-re összesítjük a workshop eredményeit és a véleményeket, amelyek alapján a tervezők dolgozni kezdhetnek.
A workshop szerdáig tart az Almássy-kúriában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Közel két tucat bűncselekmény
Lopás, csalás, közokirat-hamisítás és jármű önkényes elvétele miatt folytatott nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 28 éves férfival és egy 23 é…