2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Már lehet pályázni

Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke az Új Széchenyi Terv eredményeiről valamint Kormány Krisztián, a NORDA Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője az Észak-magyarországi TDM szervezetek és turisztikai klaszterek új pályázati lehetőségeiről tartottak sajtótájékoztatót  augusztus 30-án a Norda Székházban.

Először Kormány Krisztián ismertette az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségipari Programja keretében megjelent új pályázati felhívást. – A konstrukció egyik célja a TDM szervezetek fejlesztése, működési feltételeinek megteremtése, a szervezetek által ellátandó TDM szakmai feladatok támogatása. A felhívás másik célja a turisztikai klaszterek fejlesztése, vagyis a versenyző és kooperáló vállalatok, kapcsolódó és támogató iparági, pénzügyi intézmények, szolgáltató és együttműködő infrastrukturális intézmények, vállalkozói szövetségek innovatív kapcsolatrendszerén alapuló együttműködés elősegítése, különös tekintettel az egyes régiók jellemző turisztikai potenciáljára. A konstrukció keretében 420 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre az Észak-magyarországi régióban, amelyből a helyi TDM szervezetek 170 millió forintra, a térségi TDM szervezetek 100 millió forintra, míg a turisztikai klaszterek 150 millió forintra pályázhatnak.- összegezte tájékoztatását Kormány Krisztián.

2011 januárjában indult el az Új Széchenyi Terv fejlesztéspolitikai programja, országosan 1100 milliárd Ft értékű fejlesztési forrással. A program a legfőbb stratégiai irányokat, a vállalkozások-, az egészségipar-, a zöld gazdaság-, a foglalkoztatás-, a közlekedés- és a tudomány-innováció fejlesztését célozza meg. A programmal a Kormány egységes stratégiai szemléletmód mentén célzottabban és hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló uniós forrásokat.


A Megyei Közgyűlés elnöke a pályázatok fontosságáról beszélt

Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztató után elmondta, hogy: Az Új Széchenyi Terv eredményeit mutattuk be egy most kiírandó új pályázat kapcsán, ami az Észak-magyarországi régiót is érinti az Észak-magyarországi Operatív program keretén belül. Nem lehetett megkerülni, hogy beszéljünk arról a 2011. januárjában útjára indult új fejlesztéspolitikai eszközről, az Új Széchenyi Tervről, amelynek óriási eredményei vannak nem csak az Észak-magyarországi régiót illetően, hanem országos viszonylatban is. Ami viszont Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érinti – az operatív program keretében – az is kiemelkedő, mert több tízmilliárd forintot –közel 90 milliárd forintot- hirdettek meg pályázaton az Észak-magyarországi régióban és arányosan már közel 65 milliárd forintot sikerült kifolyósítani, pozitív döntésben részesíteni és szerződni.  Hogy miért fontos ez?
Borsod-Abaúj-Zemplén megye kiválóan áll, mert a meghirdetett, leszerződött és kifizetett források kb.  60%-át a  megyei vállalkozások,  önkormányzatok, civilszervezetek teszik ki.

Ez még mindig kevés! Rengeteg forrás, rengeteg pályázati lehetőség van és lesz még, mert a kormány azt szeretné, hogy minél több település, vállalkozás, önkormányzat vegye igénybe a pályázatokat, hogy minél több forrás jusson el az érintettekhez.

Az Új Széchenyi Terv nem csak egy fejlesztéspolitikai eszköz, hanem egy újra definiált stratégiai elem is, amely kiválóan meghatározta Magyarország kitörési pontjait, kiválóan irányította erre a fejlesztési forrásoknak a prioritásait, vagyis a pályázatok kiírását. Olyan szabályozási kérdéseket is rendezett, amely gyorsította a kifizetéseket, ami Magyarországnak, az Észak-magyarországi régiónak és Borsod-Abaúj-Zemplén megyének is kiemelt érdeke. Az alatt a másfél év alatt amióta az Új Széchenyi Terv program fut már 55%-át sikerült kifizetni annak a teljes összegnek, ami ennek a 7 éves pénzügyi ciklusnak az egészét illeti.

Az Új Széchenyi Terv hatékonyabban kezeli a pályázati rendszert. Azt, hogy Észak – Magyarországot sikeresnek ítéltük meg a pályázati források felhasználásában az annak is köszönhető, hogy lényegesen gyorsabban jutnak a pályázók, az önkormányzatok, vállalkozások forrásokhoz, gyorsabb a finanszírozás, a számlabefogadás és kifizetés rendszere, egyszerűsödött a dokumentum kezelés és az elbírálás rendszere.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek