2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hogyan juthat hozzá a kedvezményezett a részére felajánlott személyi jövedelemadó 1 %-ához?

Hogyan juthat hozzá a kedvezményezett a részére felajánlott személyi jövedelemadó 1 %-ához?

A magánszemélyek által felajánlott személyi jövedelemadó 1%-ának összegéről az állami adóhatóság szeptember 1-ig küld értesítést a felajánlással érintett szervezeteknek. Ennek kézbesítésétől számított 30 napon belül az érintett szervezetnek a 1237A adatlap és az előírt mellékletek benyújtásával nyilatkoznia és igazolnia kell, hogy megfelel a törvényi feltételeknek.
Ezen határidő elmulasztása esetén a szervezet képviselője az akadályoztatásáról igazolási kérelmet nyújthat be, mely során az elmulasztott dokumentumokat is pótolni kell.
A felajánlott összeg igénylésére szolgáló 1237A számú adatlap 2012. szeptember 1-től az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető. A kitöltött adatlapot a kedvezményezettek postai úton, személyesen vagy elektronikusan juttathatják el az adóhatósághoz. Az elektronikus úton történő beküldés feltétele az okmányirodai regisztráció illetve az ahhoz kapcsolódó adóhatósági bejelentés. (Ezzel kapcsolatos részletes információ a NAV honlapján található.)
A felajánlott összeg kiutalását az adóhatóság akkor teljesítheti, ha a kedvezményezett nincs kizárva a 2012. rendelkező évben tett Szja 1%-os felajánlásokból történő részesedésből.
Nem illeti meg a kedvezményezettet a felajánlott 1 %, ha 2012. augusztus 1. és a 1237A. számú adatlap keltének időpontja közötti időszakban lejárt esedékességű köztartozása állt fenn, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetést nem kapott. Ha az 1 %-os összeg kiutalásának meghiúsulása a kedvezményezettet alapvető céljának elérésében súlyosan veszélyezteti, erről a 1237A adatlapon nyilatkozhat, vagy az eljárás keretében kérheti a kivételes méltánylást. Kedvező elbírálás esetén a felajánlott összeget ebben az esetben is az adóhatóság csak akkor utalja ki, ha a kedvezményezett szervezet a fennálló köztartozást rendezte.
Ügyfélszolgálatainkon munkatársaink készséggel adnak tájékoztatást a kedvezményezetti nyilatkozatokkal és egyéb okiratokkal kapcsolatosan, továbbá Hivatalunk honlapján (www.nav.gov.hu) is részletes ismertető található e témáról.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adóigazgatósága

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Emberölés Füzérkajatán
A rendőrök a fővárosban fogták el azt a férfit, aki Füzérkajatán megölt egy 85 éves nőt. Emberölés miatt folytat eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén …