2024. 05. 16. csütörtök

Botond, Mózes
1 EUR 386 HUF
1 GBP 450 HUF
Már csak Dombrád és Tokaj közt van készültség a Tiszán

Már csak Dombrád és Tokaj közt van készültség a Tiszán

Már csak Dombrád és Tokaj közt van készültség a TiszánMár csak Dombrád és Tokaj között van elsőfokú árvízvédelmi készültség a Tiszán levonuló árhullám miatt – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kedden. Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Záhony feletti szakaszokon az apadás folyamatos, Tiszabecsnél a vasárnapi esőzés óta négy métert csökkent a folyó vízszintje. A kedvező hidrológiai helyzet hatására kedden délelőtt megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Tisza Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán. Dombrád és Tokaj között viszont árad a Tisza, készültséget csak ezen a 81 kilométeres szakaszon tartanak fenn.

A vízügyi szervezet vezetője hozzátette: a Túron és a Szamoson folyamatos az apadás, a Kraszna viszont újra árad, ám a vízállás várhatóan nem fogja elérni a készültségi szintet. Folyamatos a figyelőszolgálat, a védművek jól bírják a terhelést, árvízi beavatkozásra nem volt szükség – mondta el Bodnár Gáspár. A Beregben fenntartják a korábban elrendelt elsőfokú, Felső-Szabolcsban pedig a másodfokú belvízvédelmi készültséget. Továbbra is működik a tiszaszalkai és a tiszaberceli szivattyútelep, utóbbi a nap 24 órájában dolgozik, s naponta csaknem 400 ezer köbméter vizet emel át a Tiszába. Vásárosnamény és Zsurk között a zsilipek kinyitásával biztosították a belvíz bevezetését a folyóba.

Az igazgató azt is közölte: a következő négy napban 30-40 milliméter csapadékra és felmelegedésre kell számítani, amely újabb vízszintemelkedést hozhat a Tiszán és mellékfolyóin.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek