2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Koronavírus – Miskolcon is tesztel a négy magyar orvostudományi egyetem

Kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a koronavírus terjedésének feltérképezésére a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között Magyarország négy, orvosokat képző felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, és a Debreceni Egyetem a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével.

 

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

 

A mintavétel területei közé Miskolc is bekerült, a városban élők közül 350 előre kiválasztott személy vehet részt az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálaton.

 

A résztvevők kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék a magyar lakosság fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információk nyerhetők többek között a kockázati tényezőkről.

 

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton. A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

 

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel, Miskolc város vezetése éppen ezért kér mindenkit, akit beválasztottak a mintavételre, hogy vegyen részt a szűrésen.

Most így is segíthetünk abban, hogy jobban megismerjük a betegséget, annak terjedését, és az ellene hatásos védekezési módokat. Most így is tehetünk magunkért, szeretteinkért, a közösségért, Miskolcért, mindannyiunkért!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek