2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Koraszülöttek ügye – ÁNTSZ: hét nap alatt kilencven speciális vizsgálatot végeztek el

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálozások okainak kiderítésére az utóbbi hét napban kilencven speciális vizsgálatot végeztek el az egészségügyi hatóságok, és még ötvenet terveznek – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik a minták elemzésén. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is tart még. Az OTH és a OEK munkatársai közül többen nyári szabadságukat megszakítva kapcsolódtak be a járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálatba. A munka a hosszú hétvégén is folytatódik.

Arra törekednek, hogy a vizsgálatokkal a biztonságos és folyamatos betegellátást, a kórház koraszülött – újszülött – pathológiai osztályán folyó munkát a lehető legkevésbé zavarják. A miskolci koraszülöttintenzív – centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük 9 szorul intenzív ellátásra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött – újszülött  -pathológiai osztályán továbbra is érvényben vannak a szigorú járványügyi és higiénés biztonsági intézkedések – írták.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) felajánlotta, hogy szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek