2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Kedvezőtlenül alakul a levegő minősége Miskolcon

A szállópor szennyezettség kedden és szerdán is valamennyi miskolci mérőállomáson jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket. A szmogriadó elrendelésének a feltételei ugyan nem teljesülnek, de a Városháza felhívja a lakosság figyelmét a levegő szennyezettségére.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minősítése alapján veszélyes Miskolcon a levegő szennyezettsége.

A szálló por egészségügyi hatásai:

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

 

Egészségtanácsok:

Veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandósak, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, ezért nekik azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (például inhalátoruk). Ha pedig tüneteik súlyosbodnak, keressék fel kezelőorvosukat! – javasolják.

Nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára. Kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását.

Ilyenkor is Javasoljuk a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetését.

 

Kérjük, vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében!

A légszennyezettség további romlását mérsékelhetjük a következőkkel:

– Ne használják a személyautót, (főleg a dízelüzeműeket) utazzanak közösségi közlekedéssel;

– Amennyiben lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják;

– Száraz fát használjanak fűtésre;

– Ne égessenek hulladékot, műanyagokat;

– Kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését;

 

Szabadban tartózkodás, szellőztetés

A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége általában alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

 

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.levegominoseg.hu honlapon tájékozódhatnak.

A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban javulás várható.

 

Együttműködésüket előre is köszönjük

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek