2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Járványkórház lett a miskolci Semmelweis

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Csabai kapu 9-11. telephelye  2020. március 23.-tól kezdődően kizárólag a koronavírus fertőződéssel kapcsolatos járványügyi megelőző és betegellátó feladatokat látja el.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 2020. március 19-én kelt közleményében ismertetett ellátórendszeri átszervezések megtörténtek – olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház honlapján található közleményben. Amint arról hírt adnak: a fekvőbeteg osztályok átköltöztetése befejeződött. A kórház Csabai kapu 9-11. telephelye a 2020. március 23.-tól kezdődően kizárólag a koronavírus fertőződéssel kapcsolatos járványügyi megelőző és betegellátó feladatokat látja el.

Ø  A tüdőgyógyászati ellátás vonatkozásában kérik, gondosan tanulmányozzák a kórház március 22-én kelt közleményét és a betegutak megválasztásakor ennek megfelelően járjanak el.

Ø  A látogatási tilalom időtartama alatt kísérő jelenlétét a szülészeti ellátás során nem engedélyezik. A magas szülési szám és a harmadik progresszivitási szintből adódó koraszülés gyakoriság speciális helyzetet teremt, amelyben a kísérők jelenléte fokozott fertőzési, megbetegedési kockázatot jelenthet mind az újszülött, mind az édesanya, mind a személyzet tekintetében.

Ø  A megbetegedések számának országos szintű növekedése miatt a fertőzésveszély kockázatának csökkentése érdekében a Szentpéteri kapui betegbeléptetés a mai naptól szigorodik: a kézfertőtlenítés mellett a beléptető személyzet néhány kérdést tesz fel a beérkező betegeknek, illetve testhőmérséklet ellenőrzés is történik. A belépő kísérők számát továbbra is 1 főben maximáljuk.

Ø  A Csabai kapu 9-11. szám alatt üzemelő járványügyi kórház területére mind a dolgozók, mind a betegek beléptetését 2020. március 26-tól, csütörtöktől megszigorítják. Az erre vonatkozó részletes tájékoztatást 48 órán belül elérhetővé teszik a kórház elektronikus felületein.

Ø  Továbbra is kérik: a felesleges túlterhelés elkerülése érdekében betegség gyanú esetén senki ne induljon el otthonról a háziorvossal vagy házi orvosi ügyelettel történő TELEFONOS kapcsolat felvétele nélkül.

Ø  A háziorvosok az ellátások elérhetőségeiről a kórház web felületén kapnak tájékoztatást. Kérik, hogy ebben a kérdéskörben telefonos megkereséssel ne terheljék a személyzetet.

Ø  A Szentpéteri kapui telephelyen a járóbeteg rendeléseket változatlanul üzemeltetik, de csak a korábban ismertetettek szerinti sürgős esetek ellátására kerülhet sor. A járóbeteg rendelések tekintetében is történik majd átstrukturálás. Erre vonatkozóan 48-72 órán belül adnak ki közleményt valamennyi tagintézményük vonatkozásában.

Ø  Nyomatékosan kérik, hogy az intézmény telefonos megkereséseit mellőzzék, részben az adatvédelmi, részben a személyiségi jogokra való tekintettel a megkeresések 90 százalékát kénytelenek elutasítani.

Ø  Járványügyi kockázatok csökkentése céljából az ételfutárok belépését a kórház valamennyi tagintézménye területére felfüggesztették.

Ø  A jelenlegi járványügyi helyzetben az északkelet-magyarországi régió megbetegedési számának csökkentése céljából két hatékony intézkedést tudtak tenni:

  • Kifejezetten és nyomatékosan kérik, hogy a 65 év feletti állampolgárok maradjanak otthonukban, személyes kapcsolattartásukat minimalizálják, a rokonok és a helyi önkormányzatok segítsék életvitelüket.
  • Nyomatékosan kérik továbbá, hogy a külföldről hazatérő, különösen a tartós munkavállalás után hazaérkező honfitársaink a 14 napos karantént, és azon belül is a lehetőség szerinti izolációt tartsák etikai kötelezettségüknek, ebben pedig környezetük és családjuk segítse őket.

 

A Semmelweis Tagkórházban egy olyan egészségügyi ellátó egységet alakítottak/alakítanak ki, amely kizárólag a Covid-19 vírus okozta járványveszély megelőzésére, illetve a megbetegedettek ellátására áll rendelkezésre. Az ágazatpolitikai vezetők részéről az intézkedés célja egyfelől a Covid-19 vírus által nem érintett betegek ellátásbiztonságának kiépítése, másfelől a betegségben érintett páciensek ellátásának speciális, magas szakmai színvonalon történő biztosítása. A foganatosított átszervezések és a jelenleg rendelkezésükre álló humán-, eszköz- és pénzügyi-, anyagi források a hatékony járványügyi munkavégzést lehetővé teszik; a szakmai elvárásoknak az intézmény jelenleg maximálisan megfelel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …