2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Influenzajárvány Borsodban

A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓJA INFLUENZA OKOZTA MEGBETEGEDÉSEKRŐL
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján 2016. 4. naptári hetében 2016. január 25. – 2016. január 31. között a 20 %-os lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy kb. 2675 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez az előző héthez viszonyítva több mint nyolcszoros emelkedést mutat.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 100.000 lakosra számítva 384 ember betegedett meg influenza vírus által. Járványról akkor beszélünk, ha 100.000 lakosból legalább 150 ember betegszik meg.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg influenza járvány zajlik.
Az influenza hirtelen kezdődik. Leggyakrabban észlelt tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, fáradékonyság. Időseknél és immunhiányos betegeknél esetenként nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri panaszok is előfordulhatnak, pl. hasmenés, hányinger, hányás. Általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak.
Az influenza megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb módja az időben megkapott védőoltás! Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy a védőoltás beadatása még most sem késő! A bizonyos kockázati csoportba tartozó betegek részére térítésmentes oltóanyagok biztosíthatók, melyek elérhetők a háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi rendelőkben, illetve térítés ellenében, orvosi vényre a gyógyszertárakban.
A megbetegedés megelőzését elősegítheti a személyi higiéné alább felsorolt szabályainak betartása:
–    Kerülje a szoros érintkezést, és tartsa be az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézmosásra, és a köhögés-tüsszentés etikettre.
–    Köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája-, orra elé!
–    Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe!
–    Gyakran mosson kezet meleg szappanos vízzel, használhat alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt is!
–    Kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi)!
–    Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust!
–    Rendszeresen tisztítsa a gyakran használt tárgyakat (asztal, számítógép- billentyűzet)!
–    Kerülje a zsúfolt, zárt helyeket!
–    Zárt terekben gondoskodjon az alapos szellőztetésről!
Ha tünetek jelentkeznek, a legfontosabb teendő, hogy a beteg maradjon otthon, igyon sok folyadékot, és szükség esetén csillapítsa a lázát. Amennyiben a beteg krónikus alapbetegségben szenved, vagy hirtelen rosszabbodni kezd az állapota, vagy szövődmények lépnek fel (pl. néhány napos láztalanság után újból jelentkező, vagy hosszan, 3-4 napon túl elhúzódó láz, fülfájás, nehézlégzés) akkor vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönthet a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról. A lázas csecsemőt, kisgyermeket, várandós nőt, idős- és krónikus beteget feltétlenül látnia kell orvosnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek