2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Így támogatja Miskolc a járványhelyzet idején a helyi vállalkozásokat

A koronavírus járvány az egészségügyi hatások mellett súlyos gazdasági károkat okozott. Rengetegen veszítették el állásukat, nagyon sok vállalkozás került nehéz gazdasági helyzetbe. Számos kormányzati intézkedés született a gazdaság védelmének érdekében, a központi intézkedések mellett több település helyi szinten is igyekszik enyhíteni a káros gazdasági hatásokat.

 Annak ellenére, hogy jelentős, mintegy 7 milliárd forintos bevételkiesést eredményezett Miskolc Megyei Jogú Város költségvetésében a járványhelyzet, a település az elsők között dolgozta ki a vállalkozásokat és álláskeresőket segítő csomagját.

 

A Miskolc Holding Zrt. 2020. április 1-től  azon önkormányzati tulajdonú üzletek bérlői részére, amelyek a nyitvatartási korlátozások alá estek, 50 százalékos bérleti díjkedvezményt biztosít. Emellett a bérleti szerződésben foglalt felmondási feltételeken is enyhít, így azok a bérlők, akik számára a csökkentett bérleti díj sem nyújt megoldást, a 3 hónapos felmondási idő helyett közös megegyezéssel 1 hónapos felmondási idővel szüntethetik meg a bérleti jogviszonyt. A csökkentett bérleti díj lehetősége mellett május 1-től fizetési moratóriumot is bevezetett az önkormányzat, így a díjakat elegendő 2020. december 31-ig befizetni.

A korlátozások enyhítésével május 4-től újra nyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai. A gördülékeny újranyitást Miskolc Város Önkormányzata a közterület használatára vonatkozó engedményekkel támogatja: az engedélykérelmet elektronikusan is be lehet nyújtani, a korábbi gyakorlattal ellentétben rövidebb időszakra, akár egy hónapra is kérhető engedély, a kérvényezők 8 napon belül megkapják a határozatot. Pozitív elbírálás esetén a benyújtás napjára visszamenőlegesen érvényes a dokumentum. Az eljárásrend könnyítése az újranyitás gyorsítását szolgálja, az igazi segítséget a bérleti díj elengedése jelenti.

Természetesen azok sem maradnak magukra Miskolcon, akik az elmúlt időszakban veszítették el az állásukat. A Miskolci Foglalkoztatási Paktum a válsághelyzetre reagálva alig néhány nap alatt átalakította az ügyfélszolgálatát: személyes kontaktustól mentesen, telefonon, illetve az internetes kommunikációs csatornákon nyújtanak segítséget a munkavállalóknak. E mellett folyamatosan figyelik a munkaerőpiacot, napi kapcsolatban állnak a foglalkoztatókkal, népszerűsítik a nyitott pozíciókat, részt vesznek az álláskeresők kiközvetítésében, foglalkoztatáshoz kapcsolódó támogatások ügyintézésében.

A TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt bértámogatás, bérköltség támogatás, illetve Munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség támogatás vehető igénybe.

 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolc Holding Zrt heti rendszerességgel tájékoztató hírlevelet küld a helyi vállalatoknak, melynek célja egyrészt az összefogás, a város és a vállalkozások közötti párbeszéd segítése, másrészt pedig, hogy az érintettek a friss híreket, intézkedéseket első kézből, hiteles forrásból olvashassák.

 

Ahhoz, hogy a gazdaság újra tudjon indulni, a legfontosabb a megfelelő információáramlás és a váratlan helyzetekre való gyors és célzott reagálás. Miskolc Megyei Jogú Város és intézményei jól vizsgáztak a vészhelyzetben.

Projekt megnevezése: TOP-6.8.2-15-MI1-2016-0001 számú „Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programja” című projekt

 

További információk a Facebookon: Miskolc a te helyed

Kérdés esetén írjon nekünk: paktumiroda@miskolcholding.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…