2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • A Demokratikus Koalíció budapesti kerületi polgármestereinek közös nyilatkozata a kormány fővárosi polgármestereknek küldött leveléről

A Demokratikus Koalíció budapesti kerületi polgármestereinek közös nyilatkozata a kormány fővárosi polgármestereknek küldött leveléről

A kormány – ahelyett, hogy döntést hozott volna a Budapestre érvényes kijárási korlátozások lazításáról, esetleg fenntartásáról – levelet küldött Budapest kerületi polgármestereinek, mondván, az ő véleményüket is meg akarja hallgatni a kérdésben. A fővárosi kerületek DK-s polgármestereiként nem tartjuk komolyanvehetőnek, hogy a kormánynak éppen most, egy fontos járványügyi döntés meghozatala előtt lett fontos a polgármesterek véleménye. A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor elvonta a kerületeinktől az iparűzési adó egy részét. A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor megtervezte a kiemelt gazdasági övezetek létrehozását azért, hogy elvegye az önkormányzatok helyi bevételeit. A kormányt nem érdekelte a véleményünk akkor sem, amikor információt és segítséget nem, megszorításokat és plusz feladatokat azonban annál inkább kaptunk a járvány kezdete óta, és ezt szóvá is tettük.

Pedig éppen a kormány helyett dolgoztunk az egész járványban. A kormány helyett dolgoztunk, amikor mi adtunk maszkot és védőfelszerelést a kerületeinkben működő egészségügyi intézményekben dolgozóknak. A kormány helyett dolgoztunk, amikor megoldottuk, hogy legyen, aki a kerületeinkben élő időseknek bevásárol a kijárási korlátozások alatt. A kormány helyett dolgoztunk, amikor rendkívüli fővárosi otthonápolási támogatást fizettünk a kormány által kórházakból hazaküldött betegek családjainak. A kormány helyett dolgoztunk akkor is, amikor támogatást vezettünk be a válságban munkájukat elvesztettek támogatására. Akkor tehát nem volt fontos a véleményünk, amikor mi végeztük el azokat a feladatokat, amelyekre a kormány nem volt hajlandó vagy képes.

Eközben a mai napig nem történt semmilyen járványügyi adatközlés a kerületi polgármesterek felé. A kormány – miután teljhatalommal ruházta fel saját magát – arra kér minket, hogy mi tegyünk javaslatot egy olyan döntésre, aminek a meghozatalához csak a kormánynál vannak naprakész információk és adatok. Ez gyávaság. Mi azt kívánjuk a kormánynak, hogy ne legyen gyáva, és ne akarja másra hárítani a felelősséget, különösen olyan kérdésekben ne, amely a világon mindenütt a járványvédelemért felelős kormány hatáskörébe tartozik. Azt kívánjuk, hogy használják a veszélyhelyzetet arra, amiért kihirdették: hozzanak felelős döntést a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban és vállalják a döntésükért a felelősséget!

Reméljük, hogy bátorító nyilatkozatunk után – minden magyar polgár érdekében – a kormány maga mögött tudja hagyni az eddig tanúsított gyávaságot.

Dr. Kiss László, a III. kerületi polgármestere

Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere

Dr. László Imre, a XI. kerület polgármestere

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek