2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
Húsz százalékkal csökken a távhő ára Kazincbarcikán

Húsz százalékkal csökken a távhő ára Kazincbarcikán

Húsz százalékkal csökken a távhő ára KazincbarcikánÁtlagban húsz százalékkal kell kevesebbet fizetni Kazincbarcikán szeptember 1-étől a távhő áráért. Erről döntött kedden Kazincbarcika Önkormányzatának képviselő testülete. Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere arról beszélt: a városvezetés elkötelezett a távfűtéses lakásokban élők terheinek a csökkentésére.

Kazincbarcikán szeptember elsejétől a távhővel fűtött lakásokban az alapdíj megközelítőleg 22 százalékkal, a hő díj pedig 19 százalékkal lesz kevesebb. Ez egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti: 50 ezer forint marad meg a családi kasszában éves szinten. Kazincbarcika Önkormányzatának képviselő testület a Timpanon Kft előterjesztésére mondott igent kedden.

Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere kijelentette: a városvezetés az elmúlt időszakban és most is elszánt a távhő számla csökkentése iránt. Tavaly készült el az a rövid, közép és hosszú távú koncepció, amely megoldásokat kínált a távhővel fűtött lakások terheinek mérséklésére. Ezt a célt szolgálta a tavaly évvégén a hőtermelővel folytatott tárgyalások során elért egyszeri árkompenzáció, és az a folyamatos és hathatós tárgyalássorozat is, ami a mostani 20 százalékos csökkentéshez vezetett.

Szitka Péter arról beszélt: a városvezetés tisztában van azzal, hogy a távfűtéses lakásban élők terheit csökkenteni kell. A közép és hosszú távú koncepciók célja a lakások energia megtakarítást eredményező korszerűsítése, valamint az alternatív energiaforrások bevonása. Az is köztudott, hogy keresi a megoldást a városvezetés arra, hogyan gyorsíthatnák fel a panellakások energia megtakarítását célzó beruházásait. A jelenlegi konstrukció – az önkormányzati, állami és tulajdonos egyenlő költségvállalása-mellett Kazincbarcika panel lakásállományát ismerve 3,5 milliárd önkormányzati önrészre lenne szükség. Ez olyan irdatlan összeg, amit a jelenlegi költségvetés mellett nem tud kigazdálkodni a helyhatóság. Ezért is szeretnének a felújítási programba olyan energiaiparban tevékenykedő céget bevonni, aki fantáziát lát a kazincbarcikai panellakások felújításában, és külső beruházóként kiváltaná a lakossági, vagy az önkormányzati önrészt.

Az elmúlt időszakban szép eredményeket is elért Kazincbarcika a távhő csökkentési megoldások terén. Jelenleg is tart annak az 500 lakásnak a rekonstrukciója, amely tavaly pályázott a panel programra. Az úgynevezett városfejlesztési program keretében a Veres Péter út-Mikszáth Kálmán úti területen újabb 254 otthonnak van lehetősége a megújulásra.

Igazi siker sztori lett az úgynevezett ÖKO program, amellyel mérhető és szabályozhatóvá tehető a távfűtés és ezzel minimum 10-15 százalékkal csökkenthető a távhő számla. 2077 lakás tulajdonosa döntött úgy a városban, hogy él az állam és az önkormányzat nyújtotta segítséggel, és pályáznak erre a fűtéskorszerűsítésre.  Ez szám megközelítőleg az egyharmada azoknak a lakásoknak a városban, ahol eddig nem volt semmilyen fűtés megtakarításhoz kapcsolható korszerűsítés. Az ÖKO program keretében az állam maximum 154 ezer forintos bekerülési költségnél a beruházás felét, Kazincbarcika önkormányzata pedig az egynegyedét nyújtja támogatásként. Kazincbarcika Önkormányzatának ilyen mértékű támogatása egyedülálló az országban.

/ÖS/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek