2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • „Az iskola rendőre” Borsod-Abaúj-Zemplénben is a kisiskolások szolgálatában a 2009/2010-es tanévben is!

„Az iskola rendőre” Borsod-Abaúj-Zemplénben is a kisiskolások szolgálatában a 2009/2010-es tanévben is!

A gyermekek biztonsága igen fontos társadalmi érdek, az elmúlt év tapasztalataira támaszkodva ez év szeptembertől a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 180 iskolában majd 170 iskolarendőr teljesít szolgálatot.

A megye egyes rendőrkapitányságain már évek óta eddig is jó eredménnyel működött az „Egy iskola egy rendőr” elnevezésű kezdeményezés, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése, és a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakítása.

A megyében tehát már a meglévő gyakorlatot folytatva, ez év szeptembertől a kisiskolások biztonságáért ismét „hadrendbe álló” iskola rendőrei főként olyan hivatásos szolgálatot ellátó, lehetőség szerint egyenruhás rendőrök, akinek valamilyen kötődése van az adott iskolához (pl. gyermeke oda jár, vagy a közelben lakik). Ez elősegíti azt is, hogy lehetőség szerint ott lehessen az iskolai rendezvényeken is (tanévnyitó, szülői értekezlet stb.).

A személyes kapcsolattartás az alapja ennek a programnak, ezért az iskola igazgatója, a tantestület és a szülői munkaközösség részére biztosítja a rendőr elérhetőségét (telefonszámát és azt, hogy hol teljesít szolgálatot), ugyanakkor az iskola részéről a kapcsolattartást is külön tanár biztosítja. Ha a területen több iskola is működik, akkor egy rendőr több iskolával is tarthatja a kapcsolatot.

A program célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy iskola rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel.

Az iskola rendőre részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban, amennyiben az indokolt a reggeli forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszűrésében. Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ- és DADA-oktatás koordinálásában. Előadást tart a tanulóknak baleset- és bűnmegelőzés témakörben. Részt vesz az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is.

„Az iskola rendőre” program 2008/2009-es tanévre vonatkozó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tapasztalatai:

    * A program első évének eredményét értékelve elmondható, hogy a rendőrség által meghirdetett programmal, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták. Több iskolából jelezték például, hogy szükségesnek tartanának a pedagógusok olyan ismeretterjesztő előadásokat, amelyek kifejezetten az oktatási intézményekben előforduló erőszakos cselekményekkel foglalkoznának.
    * A programban érintettek közlekedésbiztonsági bejárásokat hajtottak végre az iskolák környékén, ennek eredményeként például Miskolcon egy forgalmas útszakasz mellett lévő általános iskola előtt átszervezték a gyalogátkelőhelyet, ahol azóta forgalomcsillapító szigetet építettek ki a szakemberek.
    * A diákok és pedagógusok egyaránt örömmel vették, hogy az iskola rendőr fényképe és telefonszáma megtalálható a faliújságokon.
    * A kampány részeként 2008. szeptember 25-e és 27-e között Sárospatakon sikeres eredményekkel zárult az „Ifjú közlekedési rendőrök” megyei felkészítő tábor, amely szervesen kapcsolódott a tanévkezdési kampányhoz.
    * Jellemző problémaként merült fel, hogy az iskolák kapui munkaszüneti napokon, szünidőkben is nyitva vannak, így a oda  bárki engedély nélkül bemehet. Az iskola rendőrei – ahol ez szükséges volt – kérték, hogy ezen időszakokban zárják a kapukat. Az iskolák környékén pedig, ahol erre igény mutatkozott a rendőrök visszatérő ellenőrzéseket hajtottak végre.
    * Számos baleset- és bűnmegelőzési oktatást tartottak a rendőrök.
    * A programban résztvevő rendőrök mindig igyekeztek a napi aktualitásokra is odafigyelni, így például decemberben a petárda használat veszélyiről és következményeiről kaptak tájékoztatást a diákok, a nyári időszak előtt, pedig a szabad vízen való fürdőzés szabályait ismerhették meg.
    * Az eredményesség egyik objektív fokmérője azonban továbbra is a statisztika. Örvendetes tény, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az iskolák környékén az elmúlt tanév kezdéskor, akárcsak azt megelőző években nem történt olyan közlekedési baleset, melynek okozói, illetve részesei lettek volna általános iskoláskorú gyermekek.

B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek