2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
Halálos áldozatot követelt az esőzés Misklolcon

Halálos áldozatot követelt az esőzés Misklolcon

Halálos áldozatot követelt az esőzés MisklolconHalálos áldozatot követelt az esőzés Miskolcon, amikor löszfal omlott egy családi házra. A viharos szél és az esőzés a Dunántúlon és Észak-Nagyarországon okozta a legnagyobb gondot; több patak is kilépett a medréből. Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: löszfal omlott Miskolc Pacsirta utcai egyik családi házára, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe. Vasárnap délelőtt vészhelyzetet rendelt el Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik.

Kérik a lakosságot, kapcsolódjanak be a védekezésbe – mondta a politikus.

Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnalig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek. A tűzoltóságok a viharkárokkal kapcsolatban összesen 337 esetben avatkoztak be. A legtöbb vonulás Budapesten (73), Somogy megyében (54), Veszprém megyében (51) és Komárom-Esztergom megyében (46) történt. A tűzoltóknak legtöbb esetben a csapadék okozta károk felszámolására kellett beavatkozniuk.

A sok eső miatt áradnak az észak-magyarországi folyók; vasárnap délelőtt a Tarna, a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízgyűjtőin intenzíven esett az eső, a rendelkezésre álló adatok szerint hazai területen szombaton 20-30 milliméter körüli csapadék hullott, de a Mátra és a Bükk térségében a 40-60 millimétert is elérte a lehullott eső mennyisége.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Hernádon, a Bodrogon és a Tarna mentén, harmadfokú a riasztás a Sajón, ezzel összesen csaknem 350 kilométernyi folyószakaszon van készültség az Ékövizig működési területén. A Sajón vasárnapra virradóra hullott csapadék hatására a folyó szlovákiai szakaszán és a mellékvizeken ismét áradás kezdődött, Sajópüspökinél reggel 6 órakor 304 centiméteres áradó vízállást észleltek.

Több helyen a megáradt, kiöntött patakok okoztak gondot. A Fejér megyei Bakonycsernyénél reggelre kilépett medréből, s több házat is veszélyeztet a Gaja-patak. A miskolci Szinva-patak a diósgyőri városrészt veszélyezteti. Kazincbarcikán vészhelyzet alakult ki a Tardona áradása miatt.

Veszprém megyében a Gerence-patak lépett ki medréből, és elárasztotta Bakonybél alsó részét. Szentendrén a megáradt Bükkös-patak hordaléka megakadt a híd korlátján, emiatt a patak kilépett a medréből, és a víz beömlött a környező épületek kertjeibe. Pilisszentkereszten egy fahidat vitt el a Dera-patak; Kismaroson keresztülfolyó Morgó-patak árad.

Baranyában Magyaregregyen, Kárászon, Bükkösdön és Szászváron öntöttek ki a megemelkedett vízszintű patakok.

A viharos erejű szél akadályozza a vasúti forgalmat is, a Balaton déli partján jelentősen késnek a vonatok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint délutánig érvényben marad a piros riasztás a Közép-Dunántúlon, mert viharos szél várható.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek