2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Füstköd riadó Miskolcon

TÁJÉKOZTATÁSI FOKOZAT ELRENDELÉSE
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért a 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet és a 30/2013.(X.1.) önkormányzati rendelet alapján elrendelem a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS
Légszennyező anyag
    Tájékoztatási küszöbérték
[ug/m3]    Riasztási küszöbérték
[ug/m3]
Szálló por (PM10)    75 ug/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható    100 ug/m3 két egymást követő napon és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható

Búza téri monitor állomás:
Dátum    Mért érték [ug/m3]    A túllépés mértéke [%]
2014.02.01.    84,7    12,9
2014.02.02.    87,8    17,1

Lavotta utcai monitor állomás:
Dátum    Mért érték [ug/m3]    A túllépés mértéke [%]
2014.02.01.    106,3    6,3
2014.02.02.    102,6    2,6

Meteorológiai előrejelzés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a légmozgás hiánya és a helyenként előforduló ködképződés miatt további romlás várható. Éjszakánként erős felszín alapú inverzió valószínű, a kibocsátott szennyezőanyagok a felszín néhány tíz méteres rétegében megrekednek, erős koncentráció emelkedést okozva. Az időjárási helyzet előre láthatólag péntekig jelentősen nem változik.

Kérjük, vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében!
A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel.
Az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával lehetőség szerint mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.
Kérjük kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

A tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés! Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére felhívtam a Miskolci Önkormányzati rendészet figyelmét.

A szálló por egészségügyi hatásai:
A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Szabadban tartózkodás, szellőztetés
A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.
A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Miskolc internetes honlapon tájékozódhatnak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…