2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Fradi szurkolók az árvízi védekezésben

Fradi szurkolók az árvízi védekezésben

Fradi szurkolók az árvízi védekezésben Nehéz napokat él át az ország, árvíz sújtja hazánk nagy részét. Elsősorban Borsod megyében súlyos a helyzet, több mint tízezer ember dolgozik a gátakon. Vasárnap mintegy 50-60 főnyi Fradi szurkoló is részt vett a zsákok pakolásában Felsődobszán.

A „hivatalos” szervek (rendőrség, katonaság, katasztrófavédelmiek, stb.) mellett nagyon sok önkéntes ajánlotta fel segítségét az árvíz elleni védekezésben. Többek között a Ferencváros Szurkolók Szövetségének tagjai is így gondolták, és vasárnap Felsődobszán pakolták egész nap a zsákokat a megáradt Hernád partján.

Felvették a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Igazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Operatív Törzsével azzal kapcsolatban, hogy hol van szükség személyi segítségre az árvízvédelmi munkákhoz. Felszerelték magukat a legfontosabb dolgokkal (gumicsizma, egész napra való élelem), vasárnap reggel pedig hét órakor felkerekedett a busznyi szurkolósereg a népliget elől. A busztársaság mindössze az üzemanyag és az autópálya-matrica árát kérte. Az úti cél Edelény volt eredetileg, ami menet közben Sajóecsegre változott. Menet közben ugyanis a szurkolók folyamatosan tartották a kapcsolatot az árvíz elleni védekezést irányítókkal és ők inkább az utóbbi településen történő segítséget javasolták. Több órai buszozás után Miskolcra érkezve a segítők a rendőrség javaslatára végül Felsődobszára vették az irányt, mivel ott tűnt súlyosabbnak a helyzet. A települést csak jelentős kerülővel lehetett megközelíteni. A hagyományos 40 kilométeres útvonallal szemben kereken a duplája kilométert kellett megtenni az autóbusznak a célállomásig. Ugyanis a Sajó és a Hernád megáradása miatt nagyot kellett kerülni, mivel Felsődobsza csak a leghosszabb útvonalon volt megközelíthető. A néha „lehetetlen” helyeken kanyargó autóbusz utasai többször is megjegyezték, hogy biztos lett volna közelebbi település is, ahol a hasznukat tudták volna venni, nem is alaptalanul. Ugyanis Felsődobsza irányába haladva több olyan településen is áthaladtak, ahol szemmel láthatóan súlyos volt az árvízi helyzet. Végül öt órányi autóbusz út után délben sikeresen megérkezett a csapat végcéljához.

A szurkolók gyorsan átöltöztek árvízi munkálatokhoz alkalmas öltözetbe, előkerültek a gumicsizmák és egyéb vízálló felszerelések, majd gyorsan beálltak a többnyire rendőrökből álló mentőcsapatok közé, aki viccesen meg is jegyezték meglátva a Fradistákat: „Még ide is utánunk jöttetek?”. Ezúttal azonban végig békés mederben folytak az események, legalábbis a szurkolók és a rendőrök között, ugyanis a medréből kilépett Hernád közel sem viselkedett szelíden. A településen több utcát is elöntött a folyó, számos családot sodorva kritikus helyzetbe. Az egész napos munka során több száz homokzsákot töltöttek meg és vittek kézben vagy csónakkal a gátakra a szurkolók közösen a már napok óta a helyszínen dolgozókkal. Mindenki nagyon példásan és fegyelmezetten vette ki részét a munkálatokból közösen a rendőrség, tűzoltóság, a VPOP kivezényelt tagjaival. Komoly segítséget nyújtottak az egyik legnehezebb helyzetben lévő településnek és sok őszinte köszönetben volt részük a helyi lakosok és a polgármester és nem egyszer a rendőrök szájából. A szurkolók maximálisan pozitívan képviselték klubjukat.

 

– Sólyom Sándor –


 

Fradi szurkolók az árvízi védekezésben Fradi szurkolók az árvízi védekezésben Fradi szurkolók az árvízi védekezésben Fradi szurkolók az árvízi védekezésben

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek