2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Felkészültek az extrém időjárásra Kazincbarcikán és a kistérségben is

A rendkívül hideg időjárás, az előrejelzések szerinti havazás és az esetlegesen emiatt fellépő váratlan helyzetek kezelésére helyi védelmi bizottsági ülést hívott össze  Szitka Péter polgármester.

A rendkívüli tanácskozáson a Kazincbarcikai Helyi Védelmi Bizottság tagjai mellett a mentőszolgálat, az áram és a gázszolgáltató helyi képviselői is részt vettek.
A szakemberek átbeszélték a következő napok feladatait, felkészültek az esetleges “vészhelyzetekre” és megszervezték a riasztási rendszert. Az ülésen Szitka Péter elnök szerint nem merültek fel olyan feladatok, amelyek megoldása a HVB képességeit meghaladná.

Fokozott odafigyelés

Az ülést követően a maga szakterületén minden fél további intézkedéseket tett. Szitka Péter polgármester, kistérségi és védelmi elnök körlevél formájában felhívta az illetékességi területéhez tartozó települések polgármestereinek figyelmét a teendőkre. Kérte, hogy mérjék fel a polgári védelmi szolgálatra beosztható technikai eszközöket, munkagépeket, terepjárókat és speciális eszközöket, és azokról rendelkezzenek naprakész nyilvántartással. Továbbá, hogy minden településen szervezzék meg a lakosság és az úton rekedtek alapellátását. Jelöljenek ki szükségellátási, melegedési lehetőségeket, illetve ezen feladatok végrehajtásáért felelős személyt. A helyben szokásos módon tájékoztassák a lakosságot a rendkívüli időjárási viszonyokról és a helyes magatartási szabályokról. Emellett felhívta a polgármesterek figyelmét elérhetőségük biztosítására, távollétük esetén pedig helyettesítő személy kijelölésére. A körlevélben arról is tájékoztatta a településvezetőket, hogy a környező pékségek vezetőivel is felvették a kapcsolatot, hogy jelezzék a HVB felé, ha bármelyik településre nem tudják kiszállítani a kenyeret. Ha ilyen esemény történne arra is felkészültek, hogy a kenyeret kijutassák az elzárt településre. Ezen információkat a B-A-Z Megyei Védelmi Bizottság felé jelentés formájában is megküldte Szitka Péter polgármester.

Mindenki készül…

A meteorológia előrejelzések szerint a következő napokban akár a -20-25 fokot is elérheti az éjszakai hőmérséklet, a hétvégére pedig erős havazás várható. Az OMSZ kilenc megyére adott ki piros riasztást, melybe Borsod megye is benne van.

A Kazincbarcikai rendőrkapitányság vezetője a rendkívüli hideg miatt körlevélben tett felhívást az illetékességi területéhez tartozó polgármesterek és egyházközségek számára, melyben fokozott figyelmüket és együttműködésüket kérte. Továbbá külön megküldte a kapitánysághoz tartozó rendőrőrsök elérhetőségét is a gyorsabb problémamegoldás érdekében. A helyi Polgári Védelmi Kirendeltség is megtett minden ilyenkor szükséges intézkedést, fokozott készenlétben vannak a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a polgárőrök is. Megerősített ügyelettel készül a hétvégére és az esetleges „hóhelyzetre” a Barcika Park Kft. és a hajléktalanok ellátására szakosodott szolgáltató központ.
A legfontosabb, hogy a jelzőrendszer jól működjön és bármilyen vészhelyzet esetén gyorsan jöjjön a segítség.
Kazincbarcika polgármestere, Szitka Péter arra kér minden barcikait és kistérségben élő állampolgárt, hogy a rendkívüli hideg miatt még inkább figyeljenek oda embertársaikra. Ha olyan veszélyeztetett emberről, családról szereznek tudomást, akit, vagy akiket bármilyen okból a kihűlés veszélye fenyeget, akkor haladéktalanul jelezzék azt az illetékeseknek.
A lakosság a védekezésbe bevont szervezeteket a következő éjjel-nappal hívható telefonszámokon érheti el:

Katasztrófavédelem     46-502-280
Rendőrség            48-510-550
Mentőszolgálat        48-310-600
Tűzoltóság            48-510-330

A fotó illusztráció

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek