2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

„Felkeresni a szenvedést és enyhíteni azt”

 „Mindennapi munkájuk ellátásához kitartásra, a szakma-, a feladat iránti alázatra, megértésre, szeretetre van szükség. Mindezt teszik úgy, hogy tiszteletben tartják az ellátottak, gondozottak emberi méltóságát”- méltatta az ápolók tevékenységét a csütörtök délután a Megyeházán tartott ünnepségen Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) megyei szervezete által rendezett Magyar Ápolók Napjának fővédnöke Török Dezső volt, az ünnepségen meghívott vendégként részt vett dr. Kovács János megyei főjegyző, Vas Mónika megyei vezető ápolónő, Grubert Roland a Vöröskereszt megyei igazgatója, intézményvezetők és ápolók.

Szegedi Judit, a MÁE szakképzési bizottságának elnöke megnyitójában kiemelte, hogy az Országgyűlés határozata alapján tavalytól hivatalosan február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésnapja a Magyar Ápolók Napja. „A mai nap legyen igazi ünnep mindannyiunk számára”- kívánta.

Török Dezső a megyei önkormányzat nevében köszöntötte az ápolókat, majd ezt követően méltatta Sátoraljaújhely híres szülöttének, Kossuth Zsuzsannának munkásságát, amely csúcspontja, fivéréhez Lajoshoz hasonlóan a szabadságharcra esett. A tábori kórházak főápolónőjeként megszervezte a sebesültek ellátást. „Példát mutatott emberségből, áldozatkészségből, hazaszeretetből”- emelte ki a közgyűlés elnöke. Az általa megkezdett missziót folytatják a mai kor ápolói. Az alkalmat megragadva Török Dezső megköszönte a társadalom számára végzett áldozatos munkájukat.

Vas Mónika beszédében párhuzamot vont a múlt és a jelen közt. Kiemelte, hogy a történelmi személyiségek mellett a közelmúlt, a jelen példaképeiről sem szabad megfeledkezni. Lukács Lászlóné, a MÁE megyei elnöke részletesen ismertette Kossuth Zsuzsanna életét, illetve elárulta, hogy születésének közelgő bicentenáriumának tiszteletére szeretnének Sátoraljaújhelyen emléktáblát, vagy szobrot állítani a magyar ápolásügy nagyasszonyának.

Az ünnepség keretében elismerésként átadtak MÁE ezüst kitűzőket, köszöntötték az országos kitüntetést elnyerteket, tiszteletbeli tagokat avattak. A Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola diákjai, tanárai, valamint dr. Fenyvesi Lóránt és Fenyvesi Gabriella adott műsort.

 Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek