2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Évzáró megyei számvetés

Évzáró megyei számvetés Évzáró megyei számvetés – © Fotó: baz.hu
 A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Évzáró Estet rendezett csütörtökön a Megyeházán. Bánné dr. Gál Boglárka alelnök nyitotta meg a rendezvényt, Török Dezső elnök pedig évzáró beszédet mondott.

Kelemen Csaba színművész énekelte el gitár kísérettel Dsida Jenő Psalmus hungaricusát, majd Váczi Mihály: Valami nincs sehol című versét szavalta nagy átéléssel.

Ezt követően Bánné dr. Gál Boglárka megnyitotta az estet. Szívhez szóló beszédében kitért az adventi várakozás jelentőségére, a család fontosságára. Kiemelte, hogy az advent segít különbséget tenni a talmi csillogás és a valódi értékek közt. Ezen utóbbival különösen sokat foglalkozik, ugyanis az új közgyűlés megalakulását követő vezetői munkamegosztás keretében a megyei értéktár bizottság vezetése a feladatai közé került.

Emlékeztetett rá, hogy megyénk sok történelmi, kulturális, gasztronómiai értékkel rendelkezik, amelyek egy része jól ismert, mások viszont lappanganak. „Nagy jelentőséget tulajdonítunk valamennyi, még fellelhető érték feltárásának, az utókor számára történő megőrzésének, bemutatásának. Ezt a feladatot koordinálja a bizottságunk.”- szólt a tevékenységükről. Ugyancsak az alelnök tevékenységi körébe tartozik a szénbányászat és a tisztaszén technológia meghonosítási lehetőségeinek a koordinálását. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a szénkészlet környezetvédelmi előírásoknak megfelelő modern technológiájú kitermelése, feldolgozása csökkentené hazánk energiafüggőségét, illetve komoly hatása lenne a nehéz helyzetben lévő településeken élők foglalkoztatására. Ennek elősegítésére hozták létre a megyei szénklasztert, vesznek részt az EUROCOAL lobbiszervezet munkájában, s koordinálják a tisztaszén technológia esetleges bevezetésével kapcsolatos előkészítést.

Az alelnök beszédét követően a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tanulói adtak elő ünnepi kulturális összeállítást, majd Török Dezső tartott Évzáró beszédet.

Emlékeztetett rá, hogy „2014. a választások éve volt Magyarországon.” A három választás lebonyolítása során komoly feladat hárult a megyei önkormányzat munkatársaira. A közgyűlés elnöke megköszönte a magas színvonalú munkát. Szólt a megyei önkormányzat feladatainak az átalakulásáról, a korábbi intézményfenntartás helyett a területfejlesztés, -rendezés került a középpontba. Ismertette az ÁROP pályázat keretében elvégzett tervezési, egyeztetési folyamatot. A feladat méreteinek az értékeltetésére elég csupán annyi, hogy közel 70 egyeztetést tartottak megyeszerte.

Török Dezső kiemelte, hogy a közelmúltban történt kormányzati döntésnek köszönhetően a korábbinál több forrásra, 93,05 milliárd forintra számíthat megyénk, s Miskolc kerete is emelkedett.

A közgyűlés elnöke ismertette a közgyűlés és szakbizottságok éves munkáját. Kiemelte, hogy erősíteni kívánják az informatív, tájékoztató jelleget. A megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolatairól szólva elmondta, hogy előtérbe került a gazdaságfejlesztés. Cél a kölcsönösen előnyös együttműködés, a bizalmi viszony. Az elmúlt két éves munka eredményeként sikerült elérni, hogy megyénkben épít citromsavgyárat a kínai RZBC csoport.

Ezt követően Török Dezső részletesen elemezte megyénk gazdaságának elmúlt évben érzékelt változásait. A legnagyobb eredmény, hogy a 2013-ban beindult a gazdaság és idén is folytatódott a kedvező tendencia. „Nem csak szlogen, hanem a számok is megerősítik, hogy munka alapú társadalmat építünk”- jelentette ki, s alá is támasztotta a KSH statisztikájával, amely szerint nőtt a foglalkoztatás, csökkent a nyilvántartott munkakeresők száma. Örömteli, hogy emelkedett a fizetés is. Tekintettel az alacsony inflációra reálbér növekedésről beszélhetünk. Bizakodásra ad alapot, hogy 3,2 százalékkal nőtt az ipari termelési érték megyénkben, s a beruházási érték is látványosan emelkedett, olyan projekteknek köszönhetően, mint a miskolci TAKATA és a tiszaújvárosi Butadién beruházás. Remélhetően jövőre elkezdődik a kínai citromsavgyár építése. A közútfejlesztés során is jelentős előrelépés történt 2014-ben, megújult az erősen elhasználódott 37-es főút, illetve a Szikszó- Gagyvendégi összekötőút. Zárásként gróf Széchenyi Istvánt megidézve összefogásra kérte megyénkben élőket, mert „Egynek minden nehéz, soknak semmi se lehetetlen.”

Kelemen Csaba Ady Endre Karácsonyi rege szavalatával ért véget az évzáró hivatalos programja. A fogadás keretében Csiger Lajos (Fidesz-KDNP frakcióvezető) mondott pohárköszöntőt. Megköszönte a vendégek részvételét, az egész éves munkájukat. Kitért rá, hogy a választásokat követően elérkezett az építkezés ideje. Zárásként szólt a család, a közösség fontosságáról.

– Csontos László sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Tömérdek hirdetésben árult ingatlanokat egy férfi, miközben évente alig négy-öt számlát állított ki az őt megbízó tulajdonosoknak az eladott ingatlano…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan fejleszti digitális szolgáltatásait az egyszerűbb és kényelmesebb adózásért. A különböző online felüle…