2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Európai világörökségi borvidékek találkozója

2011. június 14-17-e között kerül megrendezésre a VITOUR LANDSCAPE projekt következő szemináriuma a Tokaji Történelmi Borvidéken.

2008-ban Tokajban zárult az a projekt, amelynek keretében közös beadványt fogalmaztak meg az európai világörökségi borvidékek az értékőrzés, a tájképmegőrzés terén az Európai Unió felé, s elhatározták, hogy közös lobbi tevékenységgel, közös marketinggel és közös tájkép-projektekkel erősítik egymás munkáját. Ennek eredményeképpen a 10 európai világörökségi borvidék 2010 elején újabb közös projektet indított el a tapasztalatcsere, a közös lobbi és a tájképi jelleg megőrzése érdekében VITOUR LANDSCAPE címmel. A projekt első felében szemináriumokon vitatják meg a világörökségek szakemberei a legaktuálisabb problémákat a szociális kérdések, az építészeti örökség, a talajvédelem, a közlekedés, a tájképi jelleg megőrzése, a természetvédelem és az idegenforgalom terén, hogy aztán 2011 második felében, illetve 2012-ben a jó tapasztalatok gyakorlati átvételére is sor kerülhessen. Az elmúlt másfél évben a Tokaji Történelmi Borvidék Világörökségi Egyesülete titkára és a Tokaj-Hegyalja, Taktaköz, Hernád-völgye TDM szervezet heti szinten volt szakmai kapcsolatban a többi európai borvidékkel. A tapasztalatok, beszélgetések sokat segítettek a TDM szervezet szolgáltatásfejlesztési tervének a kidolgozásában is, a közös munka segít a világörökség kérdést európai dimenzióban látni.

A soron következő szeminárium témája, hogyan használhatóak a modern információs, kommunikációs technológiák a tájképmegőrzésben és az idegenforgalomban. A rendezvényen részt vesz az összes európai világörökségi borvidék világörökségi menedzsmentje.

A szeminárium helyszíne Tarcal, a kísérő rendezvényekre pedig a borvidék különböző településein kerül sor, olyan helyszíneken, ahol a Tokaj-hegyaljai világörökséghez kapcsolódó alapkérdéseket a gyakorlatban a legérzékletesebben be lehet mutatni. Tokajban az Európai Világörökségi Borvidékek Múzeuma projekttel ismerkedhetnek meg a résztvevők, de ellátogatnak a sátoraljaújhelyi Ungvári Pincesorra is, ahol a pincesor megújítása kapcsán a szlovák-magyar „Tokaji” kérdésköréről, valamint a szlovák féllel való együttműködés lehetőségeiről is szó fog esni. Záró programként Szerencsen, Mádon és Tállyán tesznek látogatást.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…