2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Edelény az ígéretek beváltására vár

Az elmúlt évi árvíznek éppen egy esztendős évfordulója van a napokban. Arról kérdeztem Molnár Oszkár edelényi polgármestert, hogy hogyan állnak a védekezéssel, a gátak helyreállításával. Azért is fontos kérdés ez, mert a mostani szélsőséges időjárás produkál néha meglepetéseket, mint az elmúlt héten is, amikor hirtelen óriási mennyiségű eső zúdult egy-egy területére az országnak.

–    Sajnos sehol, – mondja a polgármester – a gát helyreállítása nem történt meg. Ha jön egy nagy eső, elvisz minket. Sőt van néhány száz méteres szakasz, ahol a koronaszint alacsonyabban van, mint a tavalyi árvíz előtt volt.
–   Amikor tavaly itt járt a belügyminiszter, ilyesmit mondott: Toldozgatásnak nincs értelme, helyreállítunk mindent, szebb lesz, mint régen…
–    Így van, erre várunk, azóta is. Olyannyira, hogy még a védekezési költségekből 170 millió forintot a mai napig nem kapott meg a város, ezt saját költségvetésünk terhére fizettük ki a vállalkozóknak, így most csőd közeli a helyzetünk.
–    Ha ilyen helyzetben vannak, mi lesz a nyertes pályázataikkal? Miből lesz az önrész biztosítva?
–    Egy nagy szerencsénk van. 2007-ben kibocsájtottunk 800 millió forint értékű kötvényt, amit mind fejlesztésre tudunk fordítani. Így a Borsodi Tájház 80 milliós és a Nefelejcs Óvoda 100 milliós már nyertes pályázatunk indulhat, a Városközpont rehabilitációs pályázatunk második fordulójára várunk, és a belvárost elkerülő út, 120 milliós pályázatára is meglesz az önrészünk.

–    Mi a helyzet most a munkanélküliséggel? Ez is jócskán sújtja ezt a térséget.
–    Soha nem látott munkanélküliséggel küzdünk. Csak egy számadatot mondanék. Az 1990-es évek elejétől kezdve, mindig olyan 4000-4200 volt a kistérségben a munkanélküliek száma, az idén túlléptük az 5000 főt. Annak ellenére, hogy van olyan vállalkozás a térségben amely új munkahelyekkel bővült.
Folyik a Coburg kastély felújítása, ez nem lendített valamit a helyzeten.
–    Boldogok vagyunk, hogy felújítják a kastélyt,régi vágyunk teljesül ezzel, de ez sajnos sem most, sem később nem jelent tömeges munkahelyeket a térségben. Abban bízunk, hogy majd az ehhez kapcsolódó vállalkozásoknál talán lesz fejlesztés, fejlődés, ez azonban még hosszabb idő, s az embereknek most kellene valamiből megélniük.
OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek