2024. 06. 26. szerda

János, Pál
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Erősödött az önadózás, javult a közterhek eloszlása

A 2008-2009 években társaságoknál lefolytatott, a nyereség minimum szerinti adózásra vonatkozó ellenőrzések tapasztalatai
Így lehetne röviden jellemezni a nyereségminimum bevezetésének hatását, melynek alkalmazása a társasági adó kiszámításánál növeli a költségvetés adóbevételét és egyben kiegyenlíti a közteherviselés egyenetlenségeit.

A 2007. július 1-től hatályba lépett szabályozás előírt egy olyan számítási metódust, mellyel meghatározható egy adott vállalkozás tevékenységétől, működésétől függő minimálisan várható adóalap. A tényleges és ezen számított minimum alapul vétele közül választhatnak egyes adózók. Ők többségében a második lehetőséget választották és ennek következtében vállalták a magasabb adóterhek megfizetését, mellyel együtt elkerülték azt az ellenőrzést, melyet az ún. kockázatos adózók körében végzett az adóhivatal.
Az elsődleges ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján az esetek többségében jelen volt a felkészült, gyakorlott könyvelői háttér, azonban a szabályozás újszerűsége, valamint az évközi hatályba lépés rejtett magában kisebb „csapdákat”.

 

A leggyakrabban előforduló hibák voltak:

– téves kódválasztás

– arányosítás miatti helytelen adóalap meghatározása

– a nyereség minimum hibás kiszámítása, valamint

– a csökkentő tételek téves értelmezése.

Együttműködve az adózókkal egyeztettük a nyilatkozatban szereplő adatokat, felhívtuk a figyelmet az abban szereplő hibákra és hiányosságokra. Ezeket az adózók önellenőrzés keretében javíthatták.
Előfordultak olyan esetek is, amikor súlyosabb hiányosságok kerültek a látókörünkbe, melyekkel kapcsolatban – jellemzően társasági adó, valamint általános forgalmi adó adónemekben – a szükséges ellenőrzéseket elvégeztük. Speciális esetekben – pl. az „elérhetetlen adózók” esetében-  az adószám-felfüggesztését kezdeményeztük.
Többnyire a veszteséges vagy nullszaldós kis- és középvállalkozások nem vállalják a nagyobb adóterhet és választják a nyilatkozat kitöltését arról, hogy nem érték el a minimum nyereségadót. Ők tartós veszteséggel küzdő vállalkozások voltak, illetve olyanok is, melyeknek egyszeri, rendkívüli bevételkiesés, vagy költségnövekedés okozta a veszteségét.
A leírt tapasztalatok a 2007. évről készült bevallások ellenőrzéseit tükrözik. Jelenleg a 2008. évről benyújtott bevallások feldolgozását és a kockázatosnak minősített adózók kiértesítését végeztük el. Kevesebb hibára számítunk, hiszen a szabályozás most már az egész évet érinti és a könyvelők is nagyobb tapasztalattal segíthetik az adózókat, tekintve, hogy az adóhivatal idén nagy érdeklődésnek számot adó nyílt szakmai nap keretében tartott előadások alkalmával is felhívta a pénzügyi szakemberek figyelmét az elkerülhető hibákra, valamint ezen adózási gyakorlat lényegére.  

– APEH ÉMO –

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek