2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

EMMI: Iskolakezdésre minden diák megkapja a tankönyvét

Iskolakezdésre minden diák megkapja a tankönyvét
Végéhez közeledik a diákok nyári szünete, amit az is jelez, hogy javában zajlik az új tanév előkészítése. A tankönyvek már csaknem 70 százaléka megérkezett az iskolákba. Az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül!
Az egységesített rendszer a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét. A szülők meghatározó többsége az augusztus 15-i határidőre befizette a tankönyvek árát.
A kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatás rendszerét. A tankönyvellátás megújításakor a kormány egyértelművé tette, nem a tankönyvkiadók és terjesztők profitját kívánja növelni, hanem az 1 millió 300 ezer iskolás gyermeket nevelő család érdekeit képviseli. Ennek megfelelően az idén több mint 600 ezer diák ingyen kapja a tankönyveket. Csaknem kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetniük a tankönyvekért. Ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővülni fog.

Az új rendszerben elkerülhetőek a terjesztők, a kiadók, az önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például tavaly kiszállítási bojkotthoz vezettek. A terjesztést a haszonszerzésre törekvő cégek helyett már a Kello végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz – a költségek levonása után – az iskolai könyvtárakat gyarapítja.
A szocialisták részéről annak idején teljesítetlen ígéret maradt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó eladásával, a kiadók és a terjesztők közötti piaci versennyel csökken a tankönyvek ára, miként az is, hogy bevezetik az ingyenes tankönyvellátást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek