2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
Emléktábla a húsz éves cukormúzeumnak

Emléktábla a húsz éves cukormúzeumnak

Emléktábla a húsz éves cukormúzeumnakA péntek délelőtti ünnepségen felejthetetlen dátumnak nevezte Kormos László 1989 augusztusát, amikor a Szerencsi Cukorgyár fennállásának 100. évfordulóját ünnepelték. Ekkor adták át ugyanis hazánk egyetlen cukormúzeumát, melyből Európában is mindössze három létezik.

A kor elvárásainak is megfelelően a különböző üzemrészek dolgozói minimális külső segítséggel maguk alakították ki a létesítményt az addig lakóházként üzemeltetett épületből.

– Büszkék voltunk a százéves évfordulóra és arra, hogy létrehoztuk a múzeumot, amit a sajátunknak tekintettünk, mint ahogy az egész gyárat annak idején – fogalmazott Kormos László.

A cukormúzeum létrejöttében kiemelkedő szerepet  vállalt Pál György nyugalmazott vezérigazgató és Salánki István nyugalmazott főmérnök. Az akkori igazgató személyesen irányította a munkákat, Salánki István pedig az elmúlt húsz évben a múzeum vezetésében szerzett elévülhetetlen érdemeket.

– Bízom abban, hogy Szerencs város mindenkori vezetése magáénak tekinti majd ezt a múzeumot és nagyon sokáig müködteti majd, hogy minél többen megismerjék a gyár történetét –  zárta szavait Kormos László.

Rónavölgyi Endréné Szerencs és a cukorgyár életének szoros összefonódásáról szólt. – Talán nincs is olyan család, melynek hozzátartozói ne dolgoztak volna ebben a – most már csak sajnos – nagy múlttal rendelkező gyárban. Sok családnak a mindennapi megélhetést biztosította, közösséget teremtett és a szellemi életnek is kiváló színtere volt – emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette: a mindenkori városvezetésnek kötelessége, hogy egy ilyen egyedülálló történeti értékről, mint a gyárhoz kapcsolódó múzeumról és annak a fenntartásáról gondoskodjon. – Minden korban vannak olyan zászlóvivők, akik felismerik azt, hogy hogyan lehet és kell a városhoz kapcsolódó értékeket megörökíteni. Pál György és Salánki István volt az, akik tettek is azért, hogy a város szíve, a cukorgyár örök emlék maradhasson mindannyiunk, gyermekeink, unokáink számára is – fogalmazott a polgármester, majd az önkormányzat és a szerencsiek nevében megköszönte elhivatottságukat, s azt, hogy egy ilyen nagyszerű létesítményt alkottak. Amellett, hogy a mai naptól emléktábla örökíti meg nevüket, egy-egy emléktárgyat adott át a nyugalmazott vezetőknek a város elismeréseként.

Ezt követően Rónavölgyi Endréné és Kormos László közösen leplezték le az Ekker Róbert által készített bronz emléktáblát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek