2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Egyszer már elment sétálni…


Önjáró gokartot fejlesztenek a miskolci mérnökhallgatók

Köztudott, hogy a Bosch évről évre nagyszabású projektkísérletekkel rukkol elő, melyek főszereplői természetesen a mérnökjelöltek. A tavalyi Goldberg szerkezet-építő verseny kitérője után a terep újra az autómániásoké. Mostantól 3 éven át 5 egyetem csapata épít egy-egy gokartot, melynek 2016-ra önjáróvá kell fejlődnie. Az idei évad megmérettetését a Hungaroringen tartják május 10-én. Az első szezonban a cégtől kapott vadonatúj gokartba elektromos gázpedált, elektromosan működtetett rögzítőféket, valamint ultrahangszenzorokat kell beépíteni. A gokarttal emellett az automata parkolás és a hátramenet bravúrját is végre kell hajtani.

Informatikusok, villamosmérnökök és mechatronikai gépészhallgatók, szám szerint tizennyolcan alkotják a Me-Kart, vagyis a Miskolci Egyetem gokart építő csapatát. Az egyetemi kisműhelyben tevékenykedő innovátorok nem ma kezdték, számosan közülük a tavalyi Goldberg-projekt díjnyertes csapatát erősítették. Igazi profikként vallják: „(…) egy új gépet kitalálni sokkal könnyebb feladat, mint a fejlesztés, ahol már adottak az alapok, amin nem változtathatsz, csak alkalmazkodhatsz az előzményekhez és az elődökhöz. Ha nagyon meg van kötve a kezed, az elsőre nem tűnik túl szórakoztatónak.”

A csapat tagjai annál jobb és elhivatottabb szakemberek, hogy ezt a tényt csak úgy elfogadják. Ezért sem véletlen, hogy nagyon magasra állították a lécet. Terveik szerint olyan, az autóiparban eddig nem szokványos berendezést is beépítenek járművükbe, amitől az majd valóban és meglepően innovatív tulajdonságokkal rendelkezik. Ettől, a saját bevallásuk szerint is nagyon kockázatos (a fejlesztés korai stádiumában a kart egyszer már nekiment a falnak) megoldástól remélik a magabiztos, a többieket lehengerlő győzelmet. Az addig vezető út persze számos újjáépítéssel tarkított.
   
Azt, hogy mi lesz ez a különleges részegység, alkatrész vagy titkos fejlesztés, természetesen nem árulták el, de cserébe elmeséltek egy igazi „önjáró történetet”, amiből valamit lehet sejteni. Az egyik reggel gokartjukat nagyon-nagyon sárosan találták meg a műhelyben. Megbeszélték a furcsa jelenséget és beigazolódott, tegnap este óta senki nem volt itt a fejlesztők közül, és a garázsban sem járhatott idegen. Csak egy megoldás maradt: a járgány önmagát vitte el egy körre. Bizonyára hiányzott neki egy frissítő, éjszakai séta.

Úgy tűnik, a Me-Kart team tagjai humanoid akaratú innovációban gondolkodnak, mert számukra a jármű lelke is fontos. Ha belegondolunk, James Bond és David Hasselhoff autói is megérezték gazdájuk kívánságait. Úgy tűnik a miskolciak is jó úton járnak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…