2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Egy kassai polgárra emlékeztek Miskolcon

Egykori lakóháza falán emléktáblát avattak dr. Grosschmid Géza királyi közjegyzőnek, kassai polgárnak, Márai Sándor és Radványi Géza édesapjának, aki élete utolsó szakaszát Miskolcon töltötte.

Az avatási ünnepség fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével többek közt Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Számvevőszék tagja, Répássy Róbert országgyűlési képviselő, dr. Lukács Irén, a megyei kormányhivatal főigazgatója, dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere, Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere és Kondás Vilmos könyvkereskedő, valamint az ünnepelt dédunokája. A műsorban közreműködött a Fráter Kórus.

Az emléktábla avatásán köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.  Méltatta az ünnepelt életútját, a lokálpatrióta kassai polgárt,  a megbecsült jogászt, aki Trianon után felvállalta a kisebbségi sorsba kényszerített magyarság képviseletét előbb helyben, majd a Csehszlovák Köztársaság szenátusában. Ismeretlen, de sejthető okokból áttelepült Magyarországra. Miskolc és Borsod vármegye oly sok felvidéki menekülthöz hasonlóan befogadta. Királyi közjegyzőként visszatért a jogi pályához.  

„Saját jogán köszönet illeti életművéért, s külön tisztelet azért, hogy két fényesen csillogó gyémánttal gazdagította a magyar kultúrát” – jelentette ki Török Dezső. Ez a két gyémánt nem más, mint fiai, Márai Sándor író és Radványi Géza filmrendező.

Ezt követően dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke méltatta dr. Grosschmid Géza életművét. A híres testvér és fiai közt tiszteletet érdemel a városvédő, kisebbségvédő kassai polgár, aki  a szó legeredetibb jelentése szerint polgár volt, szerette a magyar szépirodalmat (a kultúra iránti vonzalmát örökölték fiai).

Dr. Tóth Ádám szerint dr.Grosschmid Géza életútjának üzenete, hogy hős az, aki a hétköznapokon helyt áll, s nem rest tenni családjáért, nemzetéért.

A beszédeket követően a Városház tér 4. szám alatti épület falén elhelyezett emléktáblát leleplezte Török Dezső és dr. Tóth Ádám, majd koszorúzással zárult a megemlékezés. A délután folyamán a Géniusz Könyváruházban bemutatták a Grosschmid Géza emlékezete című kötetet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek